Британското командване остави Басра на иракските части

Британското командване остави Басра на иракските части
Британското военно командване предаде в неделя пълният контрол върху сигурността в Провинция Басра на иракските правителствени части, съобщиха информационните агенции в неделя. Официалната церемония бе на летището в Басра, където е разположена британската военна база, в която все пак остава малък контингент.

Така се слага край на почти петгодишния период, през който британският контингент контролираше изцяло втория по големина град в Ирак и провинцията, посочва Ройтерс. Британските части вече се изтеглиха от три други провинции в Ирак и предаването на Басра се оценява като сериозно изпитание за способността на правителството в Багдад да поддържа сигурността в страната без помощта на чуждестранни части, коментира агенцията.

Провинция Басра е с по-голямо население, със значително по-добре развита икономика и с по-голямо стратегическо значение от останалите осем (от общо 18) провинции в Ирак, които се намират под контрола изцяло на правителствените сили. Освен това районът е и основният център за износ на иракски петрол, откъдето тръгват но 1.5 млн. т суровина ежедневно.

Властта в Басра е поделена между три основни шиитски фракции. Привържениците на Муктада ас Садр имат силно влияние сред обикновените хора в Басра. Съперниците на Садр от Върховния ислямски съвет на Ирак доминират силите за сигурност, докато по-малката шиитска партия "Фадхила" контролира местната управа.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?