Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Британското кралско семейство спешно търси изход от ситуацията с Хари и Меган

Херцогът и херцогинята на Съсекс искат сами да определят правилата

4 коментара
Меган, принц Хари и кралицата

Меган Маркъл отлетя обратно за Канада, оставяйки кралица Елизабет Втора и останалите старши членове на фамилията да обмислят план за нея и съпруга ѝ принц Хари като "хибридни" членове на кралското семейство. Това се случва след шокиращото решение на двойката да се оттегли от кралските си задължения и да прекарва голяма част от времето си в Северна Америка.

Висши съветници на кралската фамилия водят безпрецедентни разговори с правителствени представители на САЩ и Канада, търсейки работещо решение, което да сложи край на избухналата криза, заплашваща да погълне монархията.

Обсъждат се сложни въпроси около бъдещото финансиране и полицейска охрана на Меган и Хари, но проблемът е да се намери решение, което двамата ще сметнат за приемливо. Както става ясно, кралската фамилия се стреми всякак да избегне негативни заглавия в медиите за това как херцогът и херцогинята на Съсекс са заставени да правят нещо против волята им.

Херцогът и херцогинята на Съсекс "свариха неподготвени" кралицата и останалите членове на семейството, оповестявайки желанието си да водят по-независим живот, който се надяват да финансират сами. Бъкингамският дворец, цитиран от Би Би Си, определи решението като "болезнено и разочароващо" за фамилията, което в превод означава, че "кралицата е вбесена".

Хари и Меган не са се консултирали относно направеното в Инстаграм съобщение нито с кралица Елизабет Втора, посветила живота си на обществения си дълг, след като през 1952 г. наследява баща си на британския трон, нито с престолонаследника принц Чарлз.

"Избрахме тази година да направим промяна, да започнем да играем нова, прогресивна роля. Възнамеряваме да се оттеглим от задълженията на старши членове на кралското семейство и да работим, за да станем финансово независими, като при това ще продължим напълно да подкрепяме Нейно Величество кралицата", оповестиха в сряда чрез Инстаграм Хари и Меган, наричани официално херцог и херцогиня на Съсекс.

Както се разбра, кралицата е помолила принц Хари изявлението да не бъде разпространявано преди по-нататъшни консултации с кралската фамилия, но той е игнорирал молбата ѝ. При това положение изглежда странно как херцогът и херцогинята на Съсекс декларират в новия си сайт своето желание да "зачитат наследството на нейно Величество Кралицата (фраза, която обичайно се използва за починали монарси), след като дори не са я зачели достатъчно да съгласуват стратегията за прессъобщението си, отбелязва Си ен Ен.

Двойката сподели, че е обмисляла решението си от месеци, както и че ще разпредели времето си поравно между Великобритания и Северна Америка. Това ще осигури на Хари, Меган и сина им Арчи необходимото им пространство.

В серия изявления на сайта си двамата дават да се разбере ясно, че възнамеряват да останат "кралски" покровители на благотворителни организации, да участват в кралски мероприятия и най-важното от всичко – да продължават да получават пари от бащата на Хари – принцът на Уелс, чийто основен доход идва от кралския орган Херцогство Корнуол.

Впрочем, Меган, съпругата на принц Хари, се върна в Канада снощи, за да бъде при сина си Арчи. Хари и Меган прекараха шест седмици в Канада в края на 2019 г., преди да се завърнат във Великобритания и първата им официална проява за годината бе посещение в канадското представителство в Лондон, където благодариха на страната за "невероятното" посрещане и гостоприемство. Осеммесечният им син Арчи останал в Канада с бавачката си. Меган се върна в Канада, за да бъде със сина си, съобщи говорителка на двойката, цитирана от Ройтерс в петък.

Принц Хари и Меган искат сами да определят правилата

Същевременно принц Хари и съпругата му Меган обясниха как си представят оттеглянето от задълженията си като старши членове на британското кралско семейство в лично изявление, съобщи Би Би Си. На чудесно оформения си уебсайт херцозите на Съсекс навлизат в подробности как според тях ще изглежда бъдещето. Остават обаче много въпроси.

Веднага се очертават някои очевидни противоречия. Три пъти в изявлението си двойката изтъква с какво желание очаква да продължи да служи на кралицата. Елизабет Втора обаче не е получила възможността да се запознае с плановете им, да не говорим, че не ги е одобрила.

Принц Хари и Меган пишат на сайта си, че искат да запазят някои кралски ангажименти (и съответно кралските титли).

Те дават да се разбере, че не са готови да продължат да приемат установения начин за медийно отразяване на дейността на кралското семейство.

Хари и Меган искат да създадат отделна организация, която понякога ще работи с двореца, но изглежда не са обсъдили с никого там как ще функционира тя.

Те се стремят към финансова независимост чрез придобиване на професионални приходи. Но никъде не споменават риска да бъдат обвинени, че извличат парични облаги от принадлежността си към кралското семейство.

Хари и Меган искат да създадат отделен "аристократичен" двор, който да действа по техни правила. Но в същото време смятат, че могат да останат членове на британската монархия, която има прецизно изготвен набор от собствени правила.

В някои среди се говори, че ходът на херцозите е бил провокиран от сензационната новина на "Сън" от сряда, че семейството смята да прекарва повече време в Канада и тепърва ще обсъди въпроса с кралицата и с принц Чарлз. Ако случаят е такъв - а медийната стратегия на двойката със сигурност е неконвенционална, той донякъде обяснява защо въпросите са повече от отговорите.

Тези, които винаги са обвинявали Меган, отдават решението на нея. Но това е доста далеч от истината. Пътят на Хари в кралското семейство винаги е бил труден. Върху него пада дългата сянка от ранната смърт на майка му, медийният интерес върху младежките му грешки и необичайното любопитство към връзките му, а по-късно и към брака му.

За разлика от брат си Уилям, Хари така и не свикна с медиите и все още е видимо как се отдръпва пред камерите и въпросите на журналистите. Освен това той очевидно се отегчава от церемониалната част от задълженията си.

Казано накратко - Хари отдавна иска да излезе от всичко това. И заедно с жената, която обича, вече смята, че е намерил изход. Но начинът, по който той и семейството му излиза, е слисващ.

Дворецът рядко дава изявления за това как се чувстват членовете на кралското семейство по определени теми.

Но източник оттам каза пред Би Би Си часове след изявлението на принц Хари и Меган, че старшите членове на кралското семейство са "наранени" и от съдържанието, и от начина, по който бе разпространено изявлението. Това е тревожен сигнал и за това как занапред ще действа дворът на Хари и Меган.

Ако те разпространяват изявления от такова значение по начина, по който го сториха сега, докато са още под шапката на двореца, как ли ще се държат, когато са на хиляди километри разстояние и далеч от очите на семейството и придворните?

Сега дворецът трескаво се опитва да очертае как ще функционира новата им роля занапред. Но там са наясно с предизвикателствата и сложните въпроси, особено що се отнася до въпроса за парите.

Истината е, че вероятно няма да се намери пресечна точка между нуждата на двореца от контрол и желанието на херцозите на Съсекс да живеят живота си, както желаят.

Възможно е между двойката и кралското семейство да се получи по-дълбоко и по-официално разделение, отбелязва Би Би Си.

Полукралски особи

На този етап остава неясно как 35-годишният Хари, който е шести поред за наследяване на британския престол, и 38-годишната Меган ще станат "полу-кралски особи" - термин, въведен от биографите, и кой ще плаща за трансатлантическия им начин на живот, отбелязва Ройтерс.

"Това, което наистина ме подразни, е че не можеш хем да запазиш тортата, хем да я изядеш. Не можеш да си в Америка и следващата минута да си в Лондон. Или си кралска особа, или не си", казва ветеранът фотограф Артър Едуардс от в. "Сън".

Ръсел Майърс от в. "Дейли мирър" прогнозира, че решението на Хари и Меган ще има определени последствия за всички замесени.

Принц Чарлз, от своя страна, отдавна желае да ограничи броя на старшите членове на кралското семейство във фокуса на общественото внимание. Прибързаността на решението обаче повдига въпроси за семейството след година, белязана и от оттеглянето на принц Андрю от обществени задължение на фона на скандала с Епстийн.

Кралските коментатори правят паралел между абдикацията на крал Едуард Осми, който се отказва от трона през 1936 г., за да се ожени за Уолис Симпсън - също като Меган разведена американка, и да заживее във Франция.

Кой плаща?

Опонентите на монархията не пестят язвителността си.

"Данъкоплатците с право ще се запитат кой ще финансира презокеанския им начин на живот, допълнителната охрана и пътуванията напред-назад между Великобритания и Северна Америка", казва Греъм Смит, който ратува за премахване на монархията.

Междувременно Ройтерс отбелязва, че дори временното пребиваване на Хари и съпругата му в Канада ще струва скъпо на данъкоплатците с оглед на разходите за охраната им.

Меган, известна с ролята си в телевизионния сериал "Костюмари", може да се завърне към актьорството в САЩ, въпреки че остава неясно как от Двореца биха погледнали на подобно решение.

"Вероятно тя ще трябва да подбира внимателно ролите си, тъй като е член на кралското семейство. Едва ли ще я видим, например, в твърде разгорещени сцени", казва кралската биографка Пени Джунър.

Направено от YouGov допитване установи, че общественото мнение е на страната на двойката. Подкрепата си за Хари и Меган са заявили 45 процента от анкетираните, докато против решението им са 26 процента.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Boris Kamov
  #4

  Взеха си "мома от гетото", сега да си я чуват. Следващата стъпка е развод. Струва ми се че това велико събитие ще се случи след 2-3 години.

 2. edin.drug
  #3

  Бракът по любов е привилегия за "плебса". Една от малкото привилегии, на която се радват мнозинството от хората в цивилизования свят (за останалата част е малко по-сложно). Стратегическият съсловен брак е задължение на аристократите и особено на кралските особи. Хари е просто най-драстичният случай от отдавна разклатеното британско кралско семейство. Първо Чарлз с неговата връзка с Камила. После лабилната Даяна със саудитеца. След това Уилям, който се ожени за жена от "работещото" съсловие и най-сетне

 3. ivancho ivanov
  #2

  Нищо ново за Британската корона, крал Едуард VIII се отказал от Короната поради любовта си с два пъти разведенета преди това Уолис Симпсън, оснонвната причина казват била, че принцът бил омаян от Хитлер и безработицата в нацистка Германия т.е. лесно се омайва, аут!

 4. lindentown
  #1

  Влизането в британското кралско семейство означава не само слава, привилегии и блясък, но и много дисциплина и много задължения. Затова не случайно има една приказка за тежеста на кралската корона, която може да бъде разширена и за случаи с индиректните наследници.
  Очевидно това е дошло твърде много за Меган, и появилите се слухове за напрежение преди няколко месеца между двамата братя заради нея очевидно се оказаха верни. Факт е, че Уйлям е бил резервиран по отношение на връзката с Меган още от

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.