Британското правителство е информирано още през февруари за издевателствата в иракски затвори

Британското правителство е поставено пред ново изпитание, след като стана известно, че Международният комитет на Червения кръст е предупредил още през февруари министрите за изтезанията на иракски затворници от британски войници, предаде ДПА.

Опозицията поиска обяснение, след като правителството призна, че е получило доклада на МКЧК месеци преди съобщенията за евентуални издевателства срещу иракски затворници да се появят в британската преса. Говорителят на премиера Тони Блеър заяви: "Международният комитет на Червения кръст показа на правителството копие от доклада през февруари, за да могат министрите да вземат необходимите мерки".

Той допълни, че подобни действия от страна на британските власти са предприети, но не даде подробности, подчертавайки, че докладът на Червения кръст е поверителен.

Опозиционната Консервативна партия прикани правителството да разкрие какво знае за обвиненията за изтезания в иракски затвори и поиска министърът на отбраната Джеф Хун утре да направи изявление пред парламента.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: