Британското правителство избегна бунт в редиците си заради Брекзит

Британското правителство избегна бунт в редиците си заради Брекзит

Правителството на британския премиер Тереза Мей избегна бунт в парламента заради намеренията Великобритания да излезе от Хартата за основните права на ЕС. Кабинетът обеща да направи преглед на въпроса и да внесе промени, ако е нужно, предаде Ройтерс.

Парламентът дебатира по законопроект за британското излизане от ЕС през 2019 г., предвиждащ да интегрира европейското право в британската правна система. Той е окачествяван от някои като "най-големия законодателен проект, изготвян в Обединеното кралство".

Законопроектът поставя на изпитание способността на Мей да управлява, след като през юни загуби мнозинството си и сега е премиер на правителство, разполагащо с крехко мнозинство, и лидер на Консервативната партия, която е разделена по въпроса как най-добре да се извърши излизането от ЕС.

Вчера фокусът на дебатите в парламента, които вече принудиха някои министри да направят отстъпки, беше върху намерението на правителството да не включи хартата във внедряването на европейски правни актове в британското законодателство.

Кабинетът твърди, че няма нужда хартата да заляга в законите на Обединеното кралство, защото тя единствено кодифицира права, съществуващи по линия на други правни инструменти. Той избегна потенциален бунт в парламента, обещавайки преглед на въпроса, а евентуално и технически промени в хода на законодателния процес.

Това беше достатъчно за недоволните съпартийци на Мей и ги разубеди от намерението им да се обединят с депутати от опозицията, за да предизвикат оставянето в сила на хартата.

Правителството все още твърди, че ще отмени действието ѝ, но посочва, че гражданите няма да загубят нито едно от залегналите в нея права.

По време на дебатите критици - включително хора от партията на Мей - заявиха, че премахването на хартата е ненужен риск за правата на гражданите.

Тя влезе в сила през 2009 г. с Лисабонския договор и събира в един-единствен документ всички защитени от ЕС права.

Това е едно от малкото изключения в правителствения план за запазване на европейското право. Запазването се прави с цел след излизането от съюза да няма несигурност за бизнеса, че постоянно ще има законодателни промени.

Приемането на законопроекта е все още на ранен етап.

Засега правителството не допуска поражения по темата, но се налагаше да прави отстъпки в последния момент. Вчерашната отстъпка представлява технически въпрос, отнасящ се до това как някои видове европейско право следва да бъдат третирани след Брекзит.

Най-сериозният тест за авторитета на Мей се очаква да бъде въпросът за записването на датата и часа на Брекзит в закононопроекта, отбелязва Ройтерс. От сегашния етап от приемането му предстоят още пет дни дебати, но за тях няма определена дата.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?