Британското правителство избегна бунт в редиците си заради Брекзит

Британското правителство избегна бунт в редиците си заради Брекзит

Правителството на британския премиер Тереза Мей избегна бунт в парламента заради намеренията Великобритания да излезе от Хартата за основните права на ЕС. Кабинетът обеща да направи преглед на въпроса и да внесе промени, ако е нужно, предаде Ройтерс.

Парламентът дебатира по законопроект за британското излизане от ЕС през 2019 г., предвиждащ да интегрира европейското право в британската правна система. Той е окачествяван от някои като "най-големия законодателен проект, изготвян в Обединеното кралство".

Законопроектът поставя на изпитание способността на Мей да управлява, след като през юни загуби мнозинството си и сега е премиер на правителство, разполагащо с крехко мнозинство, и лидер на Консервативната партия, която е разделена по въпроса как най-добре да се извърши излизането от ЕС.

Вчера фокусът на дебатите в парламента, които вече принудиха някои министри да направят отстъпки, беше върху намерението на правителството да не включи хартата във внедряването на европейски правни актове в британското законодателство.

Кабинетът твърди, че няма нужда хартата да заляга в законите на Обединеното кралство, защото тя единствено кодифицира права, съществуващи по линия на други правни инструменти. Той избегна потенциален бунт в парламента, обещавайки преглед на въпроса, а евентуално и технически промени в хода на законодателния процес.

Това беше достатъчно за недоволните съпартийци на Мей и ги разубеди от намерението им да се обединят с депутати от опозицията, за да предизвикат оставянето в сила на хартата.

Правителството все още твърди, че ще отмени действието ѝ, но посочва, че гражданите няма да загубят нито едно от залегналите в нея права.

По време на дебатите критици - включително хора от партията на Мей - заявиха, че премахването на хартата е ненужен риск за правата на гражданите.

Тя влезе в сила през 2009 г. с Лисабонския договор и събира в един-единствен документ всички защитени от ЕС права.

Това е едно от малкото изключения в правителствения план за запазване на европейското право. Запазването се прави с цел след излизането от съюза да няма несигурност за бизнеса, че постоянно ще има законодателни промени.

Приемането на законопроекта е все още на ранен етап.

Засега правителството не допуска поражения по темата, но се налагаше да прави отстъпки в последния момент. Вчерашната отстъпка представлява технически въпрос, отнасящ се до това как някои видове европейско право следва да бъдат третирани след Брекзит.

Най-сериозният тест за авторитета на Мей се очаква да бъде въпросът за записването на датата и часа на Брекзит в закононопроекта, отбелязва Ройтерс. От сегашния етап от приемането му предстоят още пет дни дебати, но за тях няма определена дата.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа