Британското правителство обещава да спази решението на Върховния съд

Стивън Баркли

Британският министър за Брекзит Стивън Баркли каза, че консервативното правителство ще спазва предстоящото решение на Върховния съд относно спирането на работата на парламента за 5 седмици, разпоредено от премиера Борис Джонсън, предаде Ройтерс в четвъртък.

Днес бе третият, последен ден от заседанието на Върховния съд на Великобритания по иска, оспорващ законността на предприетата от премиера мярка в навечерието на крайния срок за Брекзит.

Председателката на британския Върховен съд съобщи днес, че се надява съдиите да се произнесат в началото на следващата седмица.

Баркли говори в испанската столица Мадрид точно 6 седмици преди 31 октомври - датата, на която Джонсън се зарече да изведе страната от ЕС със или без споразумение.

Решението на британския премиер Борис Джонсън да спре работата на парламента е политически въпрос, а не проблем за разглеждане от съда, и следователно не е нещо, по което съдиите могат да се произнесат, каза вчера адвокатът на Джонсън, опитвайки се да убеди Върховния съд, че 5-седмично прекъсване на работата на депутатите е законно.

Въпросът за допустимостта на иска, предявен срещу решението на премиера, се очертава като ключов за това в каква посока ще тръгне делото.

Джонсън не се явява лично във Върховния съд. Той обоснова прекъсването на парламентарната работа с нуждата да внесе нова законодателна програма. Според критиците му обаче истинската причина е да се попречи на парламента да върже ръцете на премиера, който иска да извади Великобритания от ЕС със или без споразумение за развода.

Разглеждането на това дело се смята за историческо, защото противопоставя пълномощията на британския законодателен орган на тези на изпълнителната власт. Според правителствения адвокат Джеймс Ийди, ако съдът се намеси в този въпрос, който е "територия на политическа преценка", това ще наруши "фундаменталния конституционен принцип" за разделението на властите, по-конкретно в случая между съдебната и изпълнителната власт.

Опонентите на правителството обвиняват Джонсън, че лъже за истинските мотиви на суспендирането, както и за това, че е заблудил кралица Елизабет Втора, чието формално одобрение бе необходимо, за да се прекрати работата на парламента в ключов момент.

Делото се усложнява и от факта, че две по-нисши съдебни инстанции взеха противоречащи си решения по същия въпрос. Висшият съд в Лондон се произнесе в началото на месеца, че спирането на работата на парламента е политически, а не правен въпрос, независимо от съображенията, с които е мотивирано. Миналата седмица обаче най-висшият съд в Шотландия постанови, че британският премиер е действал незаконно, суспендирайки парламента за известно време, "за да избегне демократичен надзор".

Решението на Борис Джонсън да спре работата на парламента до 14 октомври бе атакувано днес във Върховния съд от един от неговите предшественици като премиер и лидер на Консервативната партия - Джон Мейджър, предаде Ройтерс.

"Би било наивно" да се приеме твърдението на Борис Джонсън, че се нуждае от повече време, за да подготви нов законодателен план, който да представи на парламента, заяви Джон Мейджър в писмено становище. Експремиерът бе представен в съда от негов адвокат.

Според Мейджър позицията на правителството е "изключително обезпокоителна", а решението на Джонсън е мотивирано "преди всичко от политическия му интерес да гарантира, че няма да има активност на парламента преди срещата на върха на ЕС на 17 и 18 октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа