Британското правителство обвинено, че унищожава важни документи

Основната опозиционна партия във Великобритания призова да бъдат разследвани твърденията, че правителството в Лондон се опитва да заобиколи нов закон за свободен достъп до информацията, като унищожава документи, предаде ББС.

Политици от Консервативната партия твърдят, че в някои министерства се унищожават много повече документи, отколкото в миналото, включително папки и имейли. От министерствата казват, че само изпълняват разпоредбите за съхранение на държавните архиви.

Сред министерствата, които унищожават повече документи, е и министерството на отбраната. Говорител на Консервативната партия изрази опасение, че историците могат да бъдат лишени от важна информация за войната в Ирак и други конфликти, в които е участвала Великобритания, като операцията на Фолклендските острови.

Законът за свободен достъп до информацията бе приет преди четири години, но влиза в сила от първи януари.

За това време се удвои броят на документите в британските правителствени архиви, подлежащи на унищожаване.

Например, в периода 1999 - 2000 г. министерството на търговията и промишлеността е премахнало 52 605 файла, докато за периода 2003 - 2004 -та те са 97 020.

Британската опозиция твърди, че правителството се опитва да запази в тайна материали, от които ще бъде снет грифа "Строго секретно".

От правителството заявиха, че няма да бъдат унищожавани важни документи.

Споделяне

Още от Свят