Британското правителство обвинено, че унищожава важни документи

Основната опозиционна партия във Великобритания призова да бъдат разследвани твърденията, че правителството в Лондон се опитва да заобиколи нов закон за свободен достъп до информацията, като унищожава документи, предаде ББС.

Политици от Консервативната партия твърдят, че в някои министерства се унищожават много повече документи, отколкото в миналото, включително папки и имейли. От министерствата казват, че само изпълняват разпоредбите за съхранение на държавните архиви.

Сред министерствата, които унищожават повече документи, е и министерството на отбраната. Говорител на Консервативната партия изрази опасение, че историците могат да бъдат лишени от важна информация за войната в Ирак и други конфликти, в които е участвала Великобритания, като операцията на Фолклендските острови.

Законът за свободен достъп до информацията бе приет преди четири години, но влиза в сила от първи януари.

За това време се удвои броят на документите в британските правителствени архиви, подлежащи на унищожаване.

Например, в периода 1999 - 2000 г. министерството на търговията и промишлеността е премахнало 52 605 файла, докато за периода 2003 - 2004 -та те са 97 020.

Британската опозиция твърди, че правителството се опитва да запази в тайна материали, от които ще бъде снет грифа "Строго секретно".

От правителството заявиха, че няма да бъдат унищожавани важни документи.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?