Британското правителство отваря нови служби в Шотландия в опит да укрепи съюза

Британското правителство отваря нови служби в Шотландия в опит да укрепи съюза

Британското правителство ще отвори "втори водещ щаб" в Глазгоу в рамките на плановете на правителството да прехвърли някои служби в Шотландия, обявиха британски министри в момент, в който подкрепата за движението за независимост на Шотландия е висока, съобщи Ройтерс.

Връзките между Шотландия и останалата част от Великобритания се обтегнаха значително около управлението на пандемията и Брекзит, на който мнозинството от шотландците се противопоставиха.

Ситуацията се влоши и от усещането на мнозина шотландци, че политиките на Лондон не представляват техните възгледи и правят всекидневния им живот по-труден.

Британското правителство възнамерява да открие нов главен офис в Глазгоу, а външното министерство има намерение да създаде 500 нови работни места в съществуващия си офис в Ийст Килбрайд.

"Това не само ще донесе нови работни места и инвестиции в Шотландия, но и ще укрепи многообразието в публичната администрация на Обединеното кралство, като сложи край на подхода "Уестминстър знае най-добре" и като гарантира, че шотландските гласове ще имат влияние върху всичко, което правим", заяви британският държавен министър Майкъл Гоув.

През следващите 4 години над 1000 работни места повече ще бъдат открити в Шотландия. Все още не е определено какви държавни функции ще бъдат преместени там.

Според проучванията привържениците на независимостта в Шотландия са повече от онези, които желаят тя да остане част от Великобритания.

Споделяне

Още от Свят