Британското правителство получи зелена светлина и обяви плана си за Брекзит

"Най-доброто предстои, искаме ЕС да преуспява политически и икономически"

Британското правителство получи зелена светлина и обяви плана си за Брекзит

Британското правителство обяви плана си за излизане от ЕС, представен в така наречената Бяла книга, само часове след като парламентът даде зелена светлина за Брекзит.

В документа на 77 страници се повтарят 12-те приоритета за Брекзит, изложени миналия месец от премиера Тереза Мей.

 

Публикуването на Бялата книга е опит да бъдат задоволени исканията на британски депутати за повече яснота за правителствената стратегия за Брекзит в момент, когато премиерът Мей иска да започне официално процедурата по напускане на ЕС чрез активиране член 50 от Лисабонския договор.

 

Някои депутати се страхуват, че страната ще бъде поведена към хаотичен Брекзит, без ясна рамка за бъдещите икономически отношения и сътрудничеството в областта на сигурността с ЕС, отбелязва Ройтерс.

 

Документът бе представен в британския парламент от министъра за Брекзита Дейвид Дейвис. Той заяви пред депутатите, че Великобритания ще работи за постигането на "ново, позитивно и конструктивно партньорство" с блока и ще опита да сключи споразумение, което е изгодно и за двете страни.

 

Текстът потвърждава това, което премиерът Мей обяви в реч миналия месец: Великобритания ще напусне единния пазар на ЕС за стоки и услуги и ще търси нова митническа спогодба с блока на 27-те.

 

Дейвис каза, че целта е договаряне на сделка, която гарантира "възможно най-свободна и безпрепятствена търговия на стоки и услуги". Думата "безпрепятствена" доста често се появява в британските представи за идеални взаимоотношения, но документът не навлиза в детайли. Това показва, че рамките на евентуалното бъдещо търговско и митническо споразумение ще бъдат начертани в процеса на преговорите между Великобритания и ЕС, които ще започнат след формалното активиране на член 50.

 

В Бялата книга е посочено, че Великобритания ще напусне единния пазар с цел да установи контрол над имиграцията - ключов проблем за много от британските поддръжници на Брекзита. Но в същото време там се казва, че Великобритания може да запази "някои елементи от сегашната уредба на свободния пазар", отбелязва Асошиейтед прес.

 

Нищо не е споменато за бъдещите имиграционни правила. "Обмисляме много внимателно вариантите, които имаме", гласи документът. Според него Великобритания възнамерява да гарантира правата на живеещите на острова близо 3 милиона граждани на ЕС и на 1 милион британци, живеещи в страни от блока, и обвинява няколко европейски държави, които възпрепятстват засега сключването на такава сделка, но не посочва кои са те.

 

Британското правителство заявява, че възнамерява да запази с ЕС "възможно най-близко сътрудничество по ключови въпроси като сигурността, външната политика , науката и технологиите", но не казва дали Обединеното кралство ще остане член на Европол, посочва Асошиейтед прес.

 

Вчера Камарата на общините даде първоначално одобрение за законопроект, даващ право на Тереза Мей да започне преговорите за излизане от ЕС. Тя планира да направи това до 31 март, активирайки член 50 от Лисабонския договор, с което ще започне обратното броене на двугодишен процес до постигането на споразумение.

 

Дебатите за Брекзит в британския парламент продължават следващата седмица. Преди референдума за Брекзита през юни миналата година две трети от британските депутати бяха против излизане от ЕС. Мнозинството от тях обаче смятат, че е трудно да се противопоставят на волята на избирателите, 52 на сто от които подкрепиха напускането на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа