Британското правителство принудило "Гардиън" да унищожи документи от Сноудън

Британското правителство е принудило вестник ”Гардиън" да унищожава документи, предоставени от Едуард Сноудън, под заплаха със съд, обяви редакторът на британското издание, цитиран от Франс прес.

Алан Ръсбриджър твърди, че с него се е свързал много високопоставен човек от правителството и е казал, че представлява мнението на министър-председателя. След това той имал още две срещи с този човек, който е поискал връщане или унищожаване на всички материали, предадени от Едуард Сноудън, по които в този момент вестникът е работел.

В статия, публикувана в ”Гардиън", Ръсбриджър твърди, че властите са му казали буквално: ”Вие добре се позабавлявахте. Сега искаме да ни предадете материалите.”

”Получихте си вашия дебат. Нямате нужда да пишете повече по този въпрос", цитира той думите им. Според него правителството е заплашило вестника, че ще започне съдебна процедура, за да се опита да изземе секретните документи, ако изданието само не ги унищожи.

Вестникът бил в разгара на публикации за разкритията за програмите за следене от американската Агенция за национална сигурност. Той тъкмо бил получил от бившия консултант на ЦРУ Едуард Сноудън хиляди секретни документи.

”Тогава се случи един от най-странните моменти от дългата история на „Гардиън", разказва Алан Ръсбриджър. ”Двама експерти по сигурността в британските тайни служби наблюдаваха унищожението на харддисковете в подземието на ”Гардиън", за да са сигурни, че няма да остане нищо, което да може да представлява някакъв интерес да бъде предадено на китайски агенти", продължава разказа си редакторът.

Статията се появява в момент, когато британските власти се изправиха пред вълна от протести, след като в продължение на няколко часа бе задържан Дейвид Миранда - партньорът на журналиста от ”Гардиън", работил със Сноудън - Глен Грийнуолд.

По време на разпита на Миранда не е било разрешено да има адвокат до себе си. Това задържане предизвика вълна от възмущение. Правозащитни организации като ”Амнести интернешънъл” веднага защитиха Миранда и го определиха като жертва на незаконни тактики за отмъщение от страна на властите.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?