Британското правителство с план за намаляване на социалните разходи с 12 милиарда

Министърът на финансите Джордж Озбърн

Британското правителство с план за намаляване на социалните разходи с 12 милиардаБританското правителство официално представи пред парламента план за намаляване на социалните разходи с 12 милиарда британски лири при представянето на първия 100 процента консервативен бюджет в Обединеното кралство от близо 20 години, предаде Франс прес.

Министърът на финансите Джордж Озбърн обясни пред депутатите, че е намерил начин да се получат икономии от 12 милиарда лири (17 милиарда евро) от социални разходи, както и още 5 милиарда лири от укриване на данъци и неравновесия в данъчната система. Целта на правителството е да постигне лек бюджетен излишък от около 0,4 на сто от БВП до 2019-2020 година.

Правителството планира и голямо орязване на разходите в администрацията.

През финансовата 2018-2019 година се очаква бюджетен дефицит от 0,3 процента от БВП, информира Ройтерс. Предишният проектобюджет, предложен през март, преди изборите, залагаше на излишък от 0,2 на сто.

Министерството на финансите понижи прогнозата си за икономическия растеж на страната през 2015 година и сега очаква 2,4 на сто вместо обявените през март 2,5 на сто, заяви Озбърн пред парламента. Той уточни, че това е по-бърз растеж, отколкото в САЩ и Германия и два пъти по-бърз, отколкото във Франция.

През 2016 година се очаква икономиката да нарасне с 2,3 на сто - колкото беше прогнозата и през март. За останалата част от десетилетието показателят би трябвало да е 2,4 на сто, каза Озборн.

Британската централна банка по-рано прогнозира растеж от 2,5 на сто тази година и 2,6 на сто догодина.

Споделяне

Още от Европа