Британското разузнаване предупреди за "безпрецедентна терористична заплаха" над острова

Сградата на британското външно разузнаване

Над Великобритания е надвиснала безпрецедентна терористична заплаха, твърди началникът на британското външно разузнаване МИ-6 Алекс Йънгър, предадоха осведомителните агенции в петък.

Той е заявил, че "много организирани" клетки на "Ислямска държава" се възползват от хаоса, който Владимир Путин предизвиква в Сирия, за да заговорничат за смъртоносни нападения против Обединеното кралство, пише британският вестник "Дейли Мейл".

Йънгър е припомнил, че 12 големи заговора са били парирани в последните три години. "Докато говоря, високо организирани външни структури за планиране на нападения в Даеш (арабското съкращение на ИДИЛ)... замислят начини да вършат насилие против Обединеното кралство и нашите съюзници, без им се налага да напускат Сирия", казва Йънгър.

Човекът, известен като "Си", изрази мрачната си преценка в реч от щаба на МИ-6, в която обвини Путин, че се опитва да превърне Сирия в "пустиня", пише масовият британски всекидневник.

"Мащабът на терористичната заплаха е безпрецедентен“, е заявил 53-годишният офицер.

"Разузнаването на Обединеното кралство и службите за сигурност пресякоха 12 терористични заговора от юни 2013 г. досега. И МИ-5 (контраразузнаването), и полицията продължават да водят стотици разследвания спрямо онези, които смятат да извършат или подкрепят терористични зверства против нашите граждани", казал Алекс Йънгър.

Има опасения, че фанатици от ИДИЛ ще насочат нападения против Великобритания, така както в миналото го правеше "Ал Кайда", е посочено в публикацията.

Те освен това разпалват пропаганда, която подтиква хора, установили се в Обединеното кралство, да кроят атаки от името на ИДИЛ. Така наречените "самотни вълци" във Великобритания също се приканват към нападения чрез социалните мрежи и интернет.

Йънгър беше унищожителен в своето осъждане на действията на Владимир Путин, пише "Дейли Мейл".

Служители по сигурността, цитирани от всекидневника анонимно, смятат, че руските бомбени атаки в Сирия подклаждат екстремизма и превръщат Сирия в провалена страна, от която може да се заговорничи за терористични нападения.

Йънгър е атакувал "руското поведение в Сирия, свързано с това на дискредитирания режим на Асад". Той упреква Москва, че "дефинира като терорист всеки, който се противопоставя на едно брутално управление и така отчуждава точно онази група, която би била на нейна страна, ако става дума да бъдат разбити екстремистите".

"Междувременно в Алепо Русия и сирийският режим се стремят да направят пустиня... Човешката трагедия къса сърцето ни", казва Йънгър.

Изявлението му съвпада с резкия тон към Русия от страна на политиците в САЩ, Франция и други западни страни. Той особено се изостри, след като по-рано тази есен Вашингтон прекъсна взаимодействието си с Русия по сирийската криза, а правителствените сили в страната постигнаха серия военни успехи против бунтовниците.

Споделяне

Още от Европа