Британското разузнаване: Заплахата от Русия е реална

Британското разузнаване:  Заплахата от Русия е реална

Великобритания и нейните съюзници ще използват "пълния набор от инструменти" срещу Русия, след като Лондон обвини двама руски агенти в опит за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, каза британски ръководител от разузнаването, цитиран от Ройтерс.

Британски прокурори обвиниха двама руски граждани за нападението срещу семейство Скрипал с нервнопаралитичния агент Новичок в английския град Солсбъри.

По-късно министър-председателката Тереза Мей каза, че двамата мъже са офицери от руското военно разузнаване ГРУ и са действали по заповед от високопоставени служители в Кремъл - обвинения, които Москва отхвърли като неприемливи.

В реч във Вашингтон Джереми Флеминг, директор на Центъра за правителствени комуникации (британската служба за електронно разузнаване), каза, че неговите служители са помогнали в "старателното и много сложно разследване" за идентифициране на отговорните за сблучаите на отравяне в Солсбъри и сега ще бъдат предприети действия.

"Установихме точно кой е отговорен и какви са използваните методи", каза Флеминг на конференция по киберсигурност, според откъси от изказването му, разпространени от офиса му.

"Заплахата от Русия е реална. Тя е активна и ще ѝ се противопостави широко международно партньорство на съюзници, способни да разгърнат пълния обхват от инструменти от целия ни апарат за сигурност и готови да отхвърлят безсрамната решимост на Кремъл да подкопае установения ред, основан върху международни правила", заяви той.

Преди ден британският министър по въпросите на сигурността Бен Уолъс обвини руския президент Владимир Путин, че е отговорен за нападението с "Новичок", извършено през март срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря в Англия.

От Кремъл отрекоха за пореден път участие в покушението. Великобритания обаче ще иска налагането на нови санкции на Русия заради случая "Скрипал", които ще обсъжда със съюзниците си в НАТО.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят