Британското вътрешно министерство се готви за наплив на румънци и българи

Марк Седуил

Британското министерство на вътрешните работи готви планове за действия при евентуален наплив на румънски и български имигранти след падането на ограниченията на трудовия пазар след три седмици, пише вестник "Телеграф", цитиран в сряда от БТА. Изданието се позовава на постоянния секретар на министерството Марк Седуил.

Той казал пред депутати, че плановете се изготвят, ако има "изненади", когато британският трудов пазар се отвори за двете страни с население от общо 27 милиона.

Критици на политиката на британското правителство се опасяват, че това ще привлече във Великобритания още повече мигранти, които ще искат държавни помощи и достъп до националното здравеопазване.

Според Седуил основа на плановете на вътрешното министерство са мерките, предприети за олимпийските игри в Лондон през 2012 г., когато бяха мобилизирани огромен брой служители от имиграционната система, за да проверяват паспорти и да не допускат опашки на пристанищата и летищата.

Седуил заяви пред парламентарната комисия по вътрешните работи в Камарата на общините: "Въвеждаме разпоредби в граничните сили, сходни със структурата, която изградихме за олимпиадата, за да бъдем сигурни, че служителите ни са подготвени, ако има изненади".

Говорител на вътрешното министерство по-късно се опита да смекчи изявленията на Седуил. В декларация, която изглежда противоречи на думите на Седуил, говорителят каза: "Не очакваме нищо необичайно на границата, когато бъдат отменени ограниченията. Ще поддържаме нормално присъствие на граничната охрана по летищата и пристанищата".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?