Британското земеделие и животновъдство страда от силното засушаване

Британското земеделие и животновъдство страда от силното засушаване

Европа се готви за най-горещия ден в историята, а на фермерите в Обединеното кралство по спешност е даден достъп до речните и подпочвените води, пише в четвъртък лондонският в. "Дейли телеграф".

Метеоролозите предричат, че през следващите дни е възможно да бъдат надминати рекордните за всички времена температури от 47,3 градуса по Целзий за Испания и 47,4 за Португалия. Това накара Форийн офис официално да предупреди британските туристи за рисковете от горски пожари, посочва изданието. То цитира експерти, които потвърждават, че тазгодишното лято на големия британски остров е по-топло от лятото през 1976 г., а миналия месец е бил най-топлият юли в историята.

Освен заплахата за посевите заради сушата, скотовъдците също изпитват все по-големи затруднения да хранят и поят своите животни и според Националния фермерски съюз (НФС) производителите ще понесат загуби средно по 60 хиляди лири на човек.

Но на фона са засухата вчера части от Ланкастър бяха залети от пороен дъжд, съобщава "Дейли телеграф ".

По същата тема в. "Таймс" пише за призива на фермерите към правителството в Лондон да предприеме "извънредни марки" за защита на производството на храни от засушаването. Ръководството на НФС осъществи вчера "сушава среща" с министъра на околната среда Майкъл Гоув на фона на предупрежденията, че това най-сушаво начало на лятото от 1961 г. насам ще означава намаляване на продукцията на месо, мляко и зеленчуци.

Недостигът на трева заради жегата вече повиши двойно цената на сеното и фуража в някои части на кралството. Затова гневни фермери призоваха да се обръща повече внимание на нуждите на животните, отколкото на електростанциите, които работят с биогаз.

В. "Гардиън" цитира екоминистъра Майкъл Гоув, според когото след "сушавата среща" на фермерите ще бъде позволено да черпят повече подпочвени води, за да напояват пострадалите посеви. Вестникът посочва, че цените на някои храни вече се повишават, а може да се стигне до повишаването на цените на някои основни стоки през следващите месеци - ключов период за реколтата.

Друга мярка, към която правителството може да прибегне, е прехвърлянето на количества фуражи и сено от районите, където то е в изобилие, в районите, където е в недостиг. По думите на Гай Смит, вицепрезидент на НФС, това вече се прилага в Ирландия. Той прикани британското ведомство, отговарящо за околната среда, прехраната и развитието на селските райони, да въведе същото в Англия и Уелс, пише "Гардиън".

Изданието припомня, че дългата зима и студената пролет са забавили растежа на зърнените култури и са изчерпаха запасите от храна за добитъка, което означава, че мнозина фермери ще трябва да посегнат към доставките, предвидени за следващата зима. А недостигът на трева поради засушаването означава, че по-късно през годината повечето животновъди ще се изправят пред недостиг или по-високи цени на храни за добитъка, предрича "Гардиън".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа