Британци и ирландци ще могат да живеят и работят свободно в двете страни

Британци и ирландци ще могат да живеят и работят свободно в двете страни

Великобритания и Ирландия се договориха техните граждани да имат право да живеят и работят свободно в двете страни на реципрочна основа след Брекзит, предаде Асошиейтед прес.

Споразумението бе подписано от британското и ирландското правителство вчера. То предвижда запазване на свободната зона за пътуване между двете държави, независимо при какви условия Великобритания ще напусне Европейския съюз.

Заради политическата безизходица в Лондон все още не е ясно кога точно ще стане факт Брекзит и при какви условия, отбелязва АП.

По презумпция обаче британците ще загубят автоматично правото си да живеят в държавите от ЕС, след като страната им излезе от съюза.

Свободната зона за пътуване съществува, откакто Република Ирландия придобива независимост от Великобритания преди близо един век. Тя предхожда влизането на двете страни в Европейския съюз.

Споразумението позволява на британците и ирландците да живеят, работят, учат, получават медицинска помощ и гласуват в двете страни на реципрочна основа, посочва АП.

Споделяне

Още от Европа