Британци масово подават молби за белгийско гражданство

Британци масово подават молби за белгийско гражданство

След като Великобритания реши да напусне ЕС, Белгия получава стотици молби от британски граждани, желаещи да станат белгийци, предаде Ройтерс.

Близо 24 000 британски граждани живеят в Белгия, около една трета от тях в столицата Брюксел. Много от тях работят в европейските институции или в централата на НАТО, които са разположени в града.

"Обикновено рядко някой иска информация за получаване на гражданство", заяви говорителка на селището Синт Ламбрехтс - Волюве, което е община на Брюксел. "От петък насам броят им нарасна рязко".

Други общини на Брюксел са изправени пред същия наплив. "Някои се редят на опашка от 7.30 ч. сутринта", заяви Доминик Дюфурни, кметица на брюкселската община Иксел.

Право да получат белгийско гражданство имат тези, които са живели и работили в страната повече от пет години и могат да покажат, че владеят на основно ниво поне един от трите официални езика - фламандски, френски или немски. Тези, които не са работили, трябва да са живели в страната над 10 години и да докажат, че са се интегрирали до известна степен в белгийското общество.

Около 1,3 милиона британци живеят в различни страни от Европейския съюз, а приблизително 3 милиона граждани на други държави от ЕС - във Великобритания, отбелязва Ройтерс. Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че засега не се очаква промяна в статуквото. Преговорите за Брекзита вероятно ще продължат с години.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа