Британците биха избрали да напуснат ЕС, ако има референдум сега

Британците биха избрали страната им да напусне Европейския съюз, ако обещаният от премиера Дейвид Камерън референдум беше организиран днес. Това показват данните от допитване, публикувано от в. "Таймс".

Според тази първа анкета, откакто онзи ден премиерът обяви, че до края на 2017 г. ще бъде свикан референдум за оставането на Великобритания в ЕС, 40 на сто от запитаните биха гласували за излизане от съюза, а 37 процента казват, че биха искали да останат в него.

 

Под натиска на евроскептиците Камерън в сряда се ангажира до края на 2017 г. да свика референдум. Допитването, осъществено вчера с 2000 британци, показва, че много от гласуващите вече имат мнение по въпроса, отбелязва Франс прес.

 

След спорната си реч за мястото на страната му в Европа британският премиер се постара вчера в Давос да успокои политиците и представителите на бизнеса, събрали се на годишния икономическия форум в швейцарския ски-курорт.

 

Не става въпрос за това да обърнем гръб на Европа, точно обратното. Става дума за това как да постигнем по-конкурентоспособна, по-открита и по-гъвкава Европа и да осигурим мястото на Великобритания в нея, заяви Камерън пред аудиторията, голяма част от която не скри безпокойството си.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?