Британците гласуват на ключови предсрочни избори

Консерваторите на Мей търсят подкрепа за твърд курс към Брекзит, но не е сигурно дали ще спечелят парламентарно мнозинство

Британците гласуват на ключови предсрочни избори
Британците гласуват в четвъртък на предсрочни парламентарни избори, които министър-председателката Тереза Мей свика с надеждата да увеличи мнозинството на своята Консервативна партия и да засили позициите си в предстоящите преговори за Брекзит.
 
В последните седмици обаче лейбъристите наваксват изоставането си и не е сигурно дали консерваторите ще запазят парламентарното си мнозинство, с каквото управляват през последните години.
 
Около 30 милиона избиратели от 65-милионна Великобритания ще гласуват за общо 3303 кандидати за 650-те места в Камарата на общините, съобщават световните агенции.
 
От 650 избирателни района 533 са в Англия, 59 в Шотландия, 40 в Уелс и 18 в Северна Ирландия. Британските парламентарни избори са в един тур и който кандидат получи най-много гласове в даден избирателен район, независимо колко процента, става негов представител в националния парламент в Лондон.
 
Каква е британската система?
 
Тази система като цяло облагодетелства големите партии. През 2015 г. консерваторите спечелиха само 37 процента от гласовете и въпреки това получиха абсолютно мнозинство в парламента. Деснопопулистката партия ЮКИП спечели близо 13 процента от гласовете, но получи само едно депутатско място.
 
Малките партии обаче могат също да извлекат ползи от системата "победителят получава всичко", стига да са силни в даден регион. Пример за това е Шотландската национална партия. През 2015 г. тя нямаше кандидати нито в Англия, нито в Уелс, нито в Северна Ирландия, но спечели в 56 от общо 59 избирателни района в Шотландия.
 
Въпреки че получи по-малко от 5 процента от гласовете на национално ниво, със своите 56 места тя стана третата по сила партия в парламента.
 
Гласуването започна в 7 часа и ще приключи в 22 часа местно време, когато се очакват и първите прогнозни резултати.
 
Изборите ще предопределят Брекзит
 
Мей свика тези избори три години преди края на мандата на досегашния парламент и по-малко от година, откакто дойде на власт след референдума за излизане на Обединеното кралство от ЕС.
 
Начело на сондажите, консерваторите на Мей са привърженици на т.нар. "твърд Брекзит", в който британците няма да правят отстъпки пред европейските си партньори. Те искат най-вече да ограничат имиграцията на острова от страните от ЕС.
 
Лейбъристите на Джереми Корбин, на второ място в социологическите проучвания, не са срещу Брекзит, но искат да избегнат влизането в стълкновение с Брюксел и да запазят възможно най-тесни връзки с 27-те.
 
Шотландската национална партия планира референдум за независимост на Шотландия и оставане в ЕС след Брекзита.
 
Проевропейските либерални демократи обещаха нов референдум за Брекзит, след като условията по излизането на кралството бъдат договорени, така че в най-лошия случай избирателите да могат да гласуват за оставане в ЕС.
 
Освен Брекзита основни проблеми, които доминираха в предизборната кампания, бяха имиграцията, здравеопазването, социалните грижи и сигурността в страна, която е още в шок след атентатите в Лондон и Манчестър.
 
Преднината на торите се топи
 
Мей имаше мнозинство от 17 места в досегашната Камара на общините и се надява след изборите то да нарасне до 50-80 места, за да ѝ бъдат развързани ръцете в преговорите с ЕС, чието начало ще се даде в седмицата, започваща на 19 юни.
 
Но преднината на торите в социологическите проучвания се стопи и политолози смятат, че Мей може да не постигне тази цел.
 
При този сценарий ще се наложи консерваторите да си търсят коалиционен партньор или да съставят правителство на малцинството. И в двата случая обаче ще започнат преговорите с 27-те с отслабени позиции. При липса на абсолютно мнозинство, на теория, може да бъде съставена управляваща коалиция дори без участието на партията на Тереза Мей.
 
Необичайна кампания 
 
Предизборната кампания не премина по план. Мей беше критикувана, че ѝ липсва блясък, а два атентата превърнаха изборите в дебати за националната сигурност.
 
Мей зае премиерския пост, след като нейният предшественик Дейвид Камерън загуби референдума за Брекзит през юни миналата година и се оттегли само година, след като спечели изненадващо мнозинство за консерваторите в парламента. Тя обеща да не свиква предсрочни избори, но така или иначе го направи, за да увеличи мнозинството на своята партия в момент, когато лейбъристите изглеждаха слаби.
 
Това беше първият от няколко обратни завоя за Мей, която беше до голяма степен неизвестна за британците, но имаше репутация на разумен, работлив, прагматичен и надежден човек. Смяната на посоката обаче скоро се обърна срещу нея след редица гафове по време на кампанията, а опозицията я определи като "слаба и колеблива", изтъква американското издание.
 
На предизборните прояви и появите ѝ по телевизията тя изглеждаше непохватно и неудобно, като се представяше по-добре в повтарянето на лозунги, отколкото в обсъжданията по същество.
 
А Корбин проведе отлична кампания, особено като се имат предвид ниските очаквания. Той и неговите лейбъристи затвърдиха подкрепата си сред избирателите и скъсиха преднината на консерваторите.
 
 
 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?