Британците може да получават директно пари от фонда "шистов газ"

Британците може да получават директно пари от фонда "шистов газ"

Британците, живеещи в райони с разработвани находища на шистов газ, ще могат да получават директно пари от специален фонд с постъпления от добива на алтернативното гориво, на стойност 1 милиард британски лири (1.3 милиарда долара), съобщи британското правителство, цитирано от Ройтерс.

Местните жители ще могат да участват в решенията за изразходването на средствата във фонда и избират дали парите да отиват директно при домакинствата или да се ползват в подкрепа на проекти като например строеж на жп линии или съоръжения за защита от наводнения.

Британският премиер Тереза Мей обяви в неделя, че част от данъчните постъпления от разработката на нови находища на шистов газ могат да отиват директно при домакинствата. По този начин тя демонстрира подкрепа за сектора, който може да помогне на страната в усилията ѝ да намали зависимостта си от вноса на синьо гориво.

Правителството представи подробности за начина на управление на специалния фонд за шистовия газ. Плащанията към отделните райони, където жителите ще могат да решават как да бъдат похарчени парите, няма да надхвърлят 10 милиона британски лири за 25-годишния период, в който ще съществува фондът.

Според оценки Великобритания разполага с достатъчно шистов газ, за да покрие годишните си нужди за стотици години.

Разработването на находищата на шистов газ чрез фракинг обаче става бавно, тъй като местните жители и защитниците на околната среда се опасяват от последиците за природата.

Сумите от фонда за местните общности ще допълнят стоте хиляди британски лири, които компаниите внасят за експлоатацията на всеки кладенец, и дела от 1 процент от приходите от съответното шистово находище.

Споделяне

Още от Бизнес