Британците назначиха шейх за "кмет" на Басра

Британските сили, които контролират почти изцяло южния иракски град Басра, назначиха местен шейх за "кмет" на града. На пресконференция в Кувейт британският военен говорител Крис Върнън, цитиран от Ройтерс, съобщи, че британските военни се обърнали към местен шейх, който да помогне за формирането на ръководство на града и на провинция Басра.

Този човек разговаря с нас снощи. Убедени сме, че може да му се има доверие и че той има авторитет в района, най-вече сред племенните вождове, каза британският говорител.

Това не е бивша Югославия, не е и Афганистан. В провинция Басра има широко функционираща гражданска инфраструктура, смята Върнън.

Върнън заяви още, че британските войски искат да предадат властта на останалите в града полицаи, след като войските стабилизират положението във и около Басра.

Хората по улиците на Басра около британските войници са екзалтирани, на главния градски площад бе свален голям портрет на Саддам Хюсеин, отбелязва Ройтерс.

Жители в други части на града обаче се оплакаха от липса на вода и храна, както и на ред в града. Телевизионните камери показват разграбване на офиси, жилища и магазини и ясни признаци за хаос в града. Британски военен заявиха, че тяхната мисия е военна, а полицията трябва да поеме колкото се може по-бързо своите обичайни функции.

Някои иракчаните ясно показаха, че не искат британските войници да останат, и заявиха, че могат да се грижат сами за страната си.

В опит да решат тежкия проблем с водоснабдяването на над едномилионния град Басра британски части разположиха няколко камиона-цистерни на главни кръстопътища в града и започнаха да раздават вода на населението.

В по-голямата част града електричеството вече е възстановено. Инсталациите за прочистване на вода все още не работят.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?