Британците очакват охлаждане на българския имотен пазар

Утвърдените пазари на недвижими имоти като Великобритания и Франция ще са хит сред предприемачите през 2007 година, сочат данните от проучването на британската консултантска компания “Асетс” (Assetz), съобщи в четвъртък Ройтерс, цитирана от БТА. Силното представяне на британския пазар, очаквано през следващите 12 месеца, се дължи на продължаващия дисбаланс между търсене и предлагане, коментират английските експерти.

Интересът към нововъзникващите дестинации като България и Хърватия ще намалее, коментират от “Асетс”. Пазарите за недвижими имоти на Франция и Кипър също ще са сериозна конкуренция за българския имотен пазар.

Инвеститорите в Испания, Турция и Полша също могат да очакват добри резултати, прогнозират британските анализатори.Турция ще стане предпочитана дестинация сред желаещите да купят къща за почивка.

Според анализаторите от “Асетс” растежът на испанският пазар за недвижими имоти ще продължи да забавя растежа си. В началото на миналата година той падна от 12 на сто до 10,8 на сто.

Експертите очакват засилване на пазара на имоти в Германия, където едва 43 на сто от населението има собствен дом в сравнение с 66 на сто от британците и 85 на сто от испанците.

Засилва се интересът към жилищни имоти в големите германски градове и столицата Берлин.

Инвеститорите обаче трябва да внимават на пазарите в САЩ и Южна Африка, предупреждават анализаторите от британската компания. 

Споделяне

Още от Имоти

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?