"Икономист":

Британците по принцип мразят имиграцията, но на практика харесват имигрантите

Британците по принцип мразят имиграцията, но на практика харесват имигрантите. За българите и румънците това е добра новина. Това пише британското списание "Икономист" в статия, озаглавена "Полският парадокс" и цитирана от БТА в петък.

В нея се разказва за начина, по който поляците, пристигнали във Великобритания след 2004 г., са променили живота в много британски  градове, като се набляга на активното им включване в трудовия пазар и се опровергават схващанията, че масовата имиграция от страни от Източна Европа е довела до напрежение за социалната система на Обединеното кралство.

Отбелязва се, че в общините, където е имало приток на имигранти от Източна Европа, не е имало увеличаване на насилието, че там са намалели битовите кражби. Колкото и да е необичайно, но тенденцията е, че имигрантите от Източна Европа много по-малко използват услугите на Националната здравна служба, отколкото британците, пише "Икономист".

Изданието дава примери от конкретни населени места, в които всъщност са малко поляците, които живеят в общински жилища или чакат да бъдат настанени в такива, защото повечето от тях предпочитат да си наемат жилища. Не са много и тези, които искат социални помощи: през 2011 г. безработните поляци във Великобритания са били под 20 000, се казва в статията.

Списанието припомня обаче, че опасявайки се от нов приток на имигранти, този път от България и Румъния, правителството на Дейвид Камерън затяга условията за получаване на социални помощи. "Икономист" отбелязва също, че сега в британския печат публикациите за имиграцията от България и Румъния са повече в сравнение с тези, които е имало за  полските имигранти, и че тонът е по-скоро враждебен.

"Икономист" пише, че по места отношението към имигрантите не е лошо, но на национално равнище има сериозна съпротива срещу имиграцията. Припомнят се данни от социологическо проучване на YouGov от октомври, според което само 33 на сто от британците мислят, че е добре, че граждани на ЕС имат право да живеят и работят в други страни от общността.

Антипатията към имигрантите се дължи отчасти на това, че след 2004 г. във Вeликобритания пристигнаха много повече имигранти, отколкото се очакваше. Въпросът за имиграцията се преплете с общото недоверие към политиците, подсилено от скандалите за разходите на депутатите.

Икономическата криза направи всички по-нетолерантни. Ако я нямаше кризата, хората щяха да се дразнят от имиграцията, но щяха да свикнат с нея, цитира списанието мнението на Джон Денъм, депутат лейбърист от Саутхемптън, където има голяма полска имигрантска общност.

Полският опит е и добра, и лоша новина за българите и румънците, защото показва, че вероятно ще е трудно, може би невъзможно да се промени общественото мнение, както и мнението на политиците, обобщава "Икономист", но цитира и обяснението на един британец, че всъщност това, което не харесва е имиграцията, а не имигрантите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?