Британците в Гуантанамо няма да получат смъртни присъди

Британски представители съобщиха, че продължават преговорите със САЩ за бъдещето на двамата задържани по обвинения в тероризъм британци в американската база в Гуантанамо.

Най-високопоставеният юридически съветник на Британското правителство съобщи че двамата британски граждани в американската база Гуантанамо няма да бъдат заплашени от смъртни присъди, съобщи Би Би Си.

Британският външен министър Джак Стро приветства решението на американските власти да не изискват смъртна присъда за двамата британци. Двамата се сред първите заподозрени в тероризъм, които ще бъдат съдени от таен военен трибунал. Стро заяви, че британският главен прокурор лорд Голдсмит се надява преговорите за репатрирането на двата британци да приключат следващата седмица и ако те бъдат осъдени да бъде възможно да излежават присъдите си във Великобритания.

По-рано след разговори с американски представители британският главен прокурор лорд Голдсмит каза, че Фероз Абаси и Моазем Бег ще могат да бъдат представени от цивилен адвокат, жител на Съединените щати.
Близо 700 души от различни националности са държани в Гуантанамо след като бяха обявени за вражески войници от американските власти.

Споделяне

Още от Свят