Бритиш американ табако работи по ваксина за коронавирус

Бритиш американ табако работи по ваксина за коронавирус

Компанията Бритиш американ табако обяви, че американското ѝ биотехнологично подразделение работи по ваксина за Covid-19 като използва протеини, извлечени от тютюневи листа, предаде Ройтерс.

Кентъки БайоПросесинг (Kentucky BioProcessing - KBP), подразделението, което разработва ваксината, би могло да произвежда между 1 и 3 милиона дози седмично от началото на юни, уточни компанията. Тя допълни, че това ще бъде възможно с подкрепата на правителствени агенции и правилно подбрани производители.

Бритиш американ табако уточни, че подразделението ѝ в САЩ, Рейнолдс американ (Reynolds American Inc), ще разработи ваксината не с цел печалба.

Ваксината, която в момента преминава през клинични изпитания, използва клонирана част от генетичния материал на Covid-19, за да създаде антиген, който след това се вкарва в тютюневите листа за възпроизвеждане.

След като бъдат "събрани" от листата, антигените, които създават имунен отговор в организма, се извличат и пречистват и вкарат в тялото за борба с вируса, допълни компанията. Тя уточни, че ваксината, която разработва, е стабилна при стайна температура за разлика от конвенционалните ваксини, които често изискватохлаждане.

Кей Би Пи влезе във водещите заглавия преди няколко години, когато обяви, че е разработила ефективно лекарство срещу ебола, наречено ZMapp, в сътрудничество с карифорнийската Мапп Байофармасютикълс (Mapp Biopharmaceuticals). Медикаментът трябва тепърва да получи одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?