"Бритиш еъруейз" праща за скрап своите "Боинг 747"

"Бритиш еъруейз" праща за скрап своите "Боинг 747"

Авиокомпания "Бритиш еъруейз" (British Airways) пристъпва към превръщането в скрап на един от най-разпознаваемите самолети в света - двупалубния широкофюзелажнен "Боинг 747" (Boeing-747), след като през юли обяви, че ще го извади от експлоатация, предаде ТАСС.

Първата от нейните 31 "кралици на небесата" ще отлети от лондонското летище "Хийтроу" за Испания, където ще бъде предадена за скрап.

Решението на авиокомпанията да се откаже от употребата на популярния самолет се дължи на резкия спад на търсенето на въздушни превози заради пандемията от коронавирус. Първоначално се планираше използването на лайнера да приключи към 2024 година.

"Боинг 747" навремето направи по-достъпни и най-отдалечени кътчета на планетата, но сега отстъпва по редица показатели на самолетите от последно поколение, най-вече по разход на гориво.

Сегашната стратегия на "Бритиш еъруейз" се основава на експлоатацията на по-икономични самолети като "Еърбъс А350" (Airbus A350) и "Боинг 787 Дриймлайнър" (Boeing-787 Dreamliner ), посочи изпълнителният директор на авиокомпанията Алекс Крус.

По-рано беше съобщено, че авиокомпанията планира да съкрати близо една трета от своите 42 000 сътрудници във връзка с кризата в сектора на пътническите авиопревози. В принудителен отпуск бяха пуснати 23 000 служители на британската авиокомпания. Печалбата на превозвача е намаляла с 13 процента през първите три месеца на 2020 година спрямо същия период на миналата година.

Споделяне

Още от Бизнес