„Бритиш петролеум” се връща в Либия

Нефтеният гигант „Бритиш Петроелум” (БП) съобщи, че се договорила с правителството на Либия за връщане в тази страна след повече от 30 години отсъствие, предаде в сряда ББС.

Наскоро оглавилият британската компания Тони Хейуърд заяви, че съвместното предприятие с корпорацията „Либия Инвестмънт” е най-големият договор на БП за разработване на находище.

Общият проект се оценява на 900 млн. долара. Планирано е партньорите да проучат находища с обща площ 54 хиляди квадратни километра.

Изявлението за съвместното предприятие е направено по време на визитата на министър – председателя на Великобритания Тони Блеър в либийската столица Триполи.

“Ние започваме да развиваме икономическо сътрудничество с Либия. Затова компании като БП днес могат да започнат завръщането си в тази страна”, заяви Блеър.

Либия беше първата спирка от обиколката на британския премиер в три африкански страни месец преди оттеглянето му от поста.

„Бритиш петролеум” прекрати дейността си в Либия през 1974 година след като страната национализира нефтената си промишленост. Сега Тони Хейуърд заяви, че британският нефтен гигант с радост си сътрудничи с държавната либийска корпорация „Нешънъл Ойл” при разработването на природни ресурси за вътрешния и международния пазари.

Този съвместен проект е поредната крачка във връщането на Либия на световната арена след отмяната на американските санкции през 2004 година.

Преди две години договор за връщане в тази страна подписа англо-холанската нефтена компания „Роял Дъч Шел”. Сключването на това споразумение съвпадна по време с първата визита на Блеър в Либия.

Споделяне

Още от Бизнес