“Бритиш петролиум” се включва в проекта “Набуко” само ако е ефективен

“Бритиш петролиум” се включва в проекта “Набуко” само ако е ефективен

“Бритиш петролиум” би се включил в проекта “Набуко" - Запад само ако е икономически ефективен. Това каза българският премиер Бойко Борисов след среща с британския си колега Дейвид Камерън в сряда в Лондон. Двамата са обсъдили бъдещото на ключови енергийни проекти, които да гарантират независимостта на Европа от доставките на газ от Русия.

Преди срещата с Борисов Камерън е разговарял по тази тема и с азербайджанския президент Гейдар Алиев.

България се надява на подкрепа от британската компания в сложните преговори с властите в Анкара по изграждането на газова връзка между България и Турция. Южната ни съседка бави проекта за интерконектора, на който България разчита като алтернатива на руските газови доставки.

”Бритиш Петролиум”  участва в разработването на огромното азербайджанско находище "Шах Дениз”, от което трябва да потече каспийски газ към Европа. В края на май с официално съобщение до медиите британската компания обаче заяви, че се отказва от проекта “Набуко”, защото го смята за нерентабилен.

От думите на премиера Бойко Борисов става ясно, че няма промяна в позицията на британската компания по бъдещето на проекта.

Проектът "Набуко" - Запад се разглежда като възможност за пренос на каспийски газ за Европа от "Шах Дениз”. Той представлява съкратен вариант на подкрепяния от ЕС газопровод "Набуко" и трасето му трябва да е от българо-турската граница през Румъния и Унгария до Австрия.

Окончателно решение по въпроса ще бъде взето догодина, но идеята "Набуко" -Запад да стане продължение на Трансанадолския газопровод (ТАNAP), за който вече се договориха Азербайджан и Турция, събира все повече привърженици.

Бъдещето на проекта “Набуко” ще бъде обсъдено преди следващата среща на Съвета на Европейския съюз с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, каза още премиерът Борисов след срещата с Камерън. По думите му за България е важно да се знае ще го има ли този проект, защото досега "има само приказки без никакви реални действия".

Турция ще строи газопорвод до българската граница

"Работим активно по "Южен поток". Октомври месец би трябвало да имаме смесена компания и в същото време с Дейвид се разбрахме заедно с президента Барозу на следващия съвет да говорим по темата "Набуко". Ще го има ли и ако го има, дали може да стане тази връзка на каспийски газ. За нас е важен тази проект, който трябва да докара газта до нашата граница”, каза премиерът Борисов.

Частна компания ще строи газопровода през турската територия до българската граница, съобщи още Борисов. Това са казали на министъра на икономиката Делян Добрев при посещението му в Турция, стана ясно от думите на премиера. Министър Добрев също е в Лондон и се очаква да има среща с "Бритиш Петролиум" относно бъдещото на "Набуко".

“Така, че втечненият газ от Катар може да идва до Турция и оттам по тази връзка може да имаме реална диверсификация, включително и втечнен газ да идва и в България от Катар", обясни  Борисов.

Все пак ще има среща с български олимпийци

Въпреки че във вторник правителствената информационна служба съобщи, че премиерът няма да може да се срещне с българските олимпийци заради натоварената си програма, такава среща все пак ще има в сряда сутринта за около половин час.

Целта на срещата е премиерът да окуражи българите в представянето им до края на олимпийските игри.

Представянето на състезателите ни до този момент е изключително слабо. Единственият спечелен засега медал е този на боксьора Тервел Пулев, който към момента е най-малкото бронз, но има шанс и за по-високо отличие.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?