"Бритиш петролиум" ще плати щетите от разлива в Мексиканския залив

"Бритиш петролиум" ще плати щетите от разлива в Мексиканския залив

Компанията "Бритиш петролеум" пое цялата отговорност за нефтения разлив в Мексиканския залив и ще изплати обезщетения на засегнатите страни от бедствието. Това заяви изпълнителният директор на дружеството Тони Хейуорд, цитиран от Ройтерс в петък.

Разливът бе причинен от потъналата на 20 април нефтена платформа "Дийпуотър хърайзън" на "Бритиш петролеум", а в петък достигна бреговете на американския щат Луизиана.

Говорителката на компанията Шийла Уилямс, цитирана от Франс прес, уточни, че компанията ще изплати обезщетения на засегнатите от нефтеното петно, които успеят да представят "легитимни искове".

По-рано президентът на САЩ Барак Обама обяви, че отговорността за случилото се е на концерна "Бритиш петролеум".

Около 5 хиляди барела петрол изтичат в морето всеки ден от мястото на изгорялата платформа, която се намира на около 80 км от американското крайбрежие. На повърхността на океана в района на катастрофата петното вече е достигнало дължина 128 км и широчина 68 км, съобщи Асошиейтед прес.

Губернаторът на Луизиана Боби Джиндал поиска от министерството на отбраната да отпусне средства за мобилизиране на шест хиляди служители от Националната гвардия за почистване на замърсяването.

За ограничаването му вече са ангажирани над 70 плавателни съда, десетки самолети и хеликоптери, както и няколко хиляди граждански и военни специалисти.

Очаква се разходите за световните застрахователни компании, свързани с петролния разлив в Мексиканския залив, да достигнат 1.5 млрд. долара, съобщи компанията "Трансатлантик Холдингс", която е част от най-голямата американска застрахователна група "Американ интернешънъл груп".

Анализатори от американската банка "Джей Пи Морган" от своя страна оцениха разходите за застрахователния бизнес на 1.6 млрд. долара.

В тези суми обаче не са включени разходите от щетите, които се очакват по американското крайбрежие. Специалистите не изключват екологичната катастрофа да засегне три щата.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?