Брокери от “Булинвестмънт” въртели далавери с компенсаторки и акции

Брокери на софийската инвестиционна компания "Булинвестмънт" са продавали компенсаторни инструменти след смъртта на собствениците им и от тяхно име с фалшиви документи, въртели са търговия с акции и компенсаторки и на живи лица чрез фалшиви документи, съобщиха от Комисията за финансов надзор (КФН). Това е установила проверка на комисията по сигнали на потърпевши, извършена от началото на тази година.

От извършените сделки са се облагодетелствали лица за сметка на собствениците и наследниците им, като сделките за били за различни суми от няколкостотин до няколко хиляди лева.

Заради далаверите на брокерите КФН е наредила на “Булинвестмънт” да спре за шест месеца сделките с акции и компенсаторни инструменти. За същия срок дружеството няма право да  е и регистрационен агент.

Общо констатираните нарушения са 62, което говори за тенденция, а не за случайност в “грешките”, затова според комисията, съществува непосредствена опасност от извършване на нови нарушения от страна на “Булинвестмънт”.

Ако прокуратурата прецени, че има достатъчно данни за престъпление, може да се самосезира за търсене на наказателна отговорност от брокерите, извършвали “сделките”, както и от дружеството, инвестиционен посредник, на когото те са били служители.

Споделяне

Още от България