Брокери от Софийската стокова борса не са търгували за своя сметка

Брокери от Софийската стокова борса не са търгували за своя сметка през последните десет години, съобщи в четвъртък директорът на Софийската стокова борса Васил Симов. Така той отговори на подканата на Министерството на икономиката до края на месеца да бъде извършена проверка дали брокери не са извършвали дейност в разрез със закона.

Борсата е направила проверка за дейността на близо 70 фирми и техните брокери, които членуват и търгуват на борсата през последните десет години, и не е открито нито едно нарушение, каза Симов. Нито един от брокерите не е сключвал сделки за своя сметка или за сметката на фирма, на която е служител, допълни той.

В средата на миналия месец от Министерството на икономиката и енергетиката съобщиха, че проверка на инспектората на министерството е установила, че 12 брокери са търгували за своя сметка на Софийската стокова борса. Тези действия били прикривани от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Директорът на борсата Васил Симов подчерта, че от министерството никога не са идвали на проверка в борсата и не е ясно как точно са установили нарушението на закона.

Резултатите от проверката, извършена съвместно от борсата и комисията по борсите, ще бъдат изпратени в най-кратък срок на икономическото министерство.

Споделяне

Още от Бизнес