"Бромак" обжалва обявяването на фалита на КТБ

Адвокатът на дружеството твърди, че в СГС изчезвали документи по делото

"Бромак" обжалва обявяването на фалита на КТБ

Мажоритарният акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ) – "Бромак", и отстранените изпълнителни директори на финансовата институция обжалват решението на Софийския градски съд (СГС) за откриване на производство по несъстоятелност на банката, съобщи в сряда Менко Менков, адвокат на дружеството и банкера Цветан Василев.

Въззивната жалба е била внесена предишния ден пред Софийския апелативен съд и е срещу цялото решение на СГС от миналата сряда, е не само против началната дата за неплатежоспособността на КТБ.

Преди седмица съдът реши, че банката е в несъстоятелност от 6 ноември 2014 г., когато БНБ отне лиценза ѝ. Във вторник обаче и прокуратурата, и централната банка обжалваха датата за неплатежоспособност, която според тях е 30 септември, когато е станало ясно, че финансовата институция е на минус.

Продължаваме да разчитаме на справедлив съдебен процес, на безпристрастен и независим български съд по случая "КТБ", заяви Менков.

"Надяваме се подадените от нас две въззивни жалби да не изчезнат от съда, както и да бъде преустановена порочната практика в СГС да изчезват депозирани при тях документи на встъпилите в делото акционери на КТБ АД. Във връзка с това сме изискали с наша изрична Молба Вх. № 53590/27.04.2015 г. от Председателя на съдебния състав да извърши проверка и да предприеме мерки за прекратяване на тази практика, която вече се превръща в постоянна", допълва адвокатът.

СГС обаче по всяка вероятност ще отхвърли исканията на защитата на "Бромак". Спорът пред градския съд е за това дали банката отговаря на условията за обявяване в несъстоятелност, а не по същество за решенията на компетентните органи, които удостоверяват това.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес