Бронирани коли на ОССЕ бяха подпалени в Донецк

Изгорелите окил на ОССЕ, сн. ЕПА/БГНЕС

Четири бронирани коли на наблюдателната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Източна Украйна са били подпалени и унищожени през нощта в Донецк, който се намира под контрола на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Това съобщи организацията, според която това очевидно е опит да се попречи на работата ѝ, на въпреки това тя няма да се оттегли от Донецк, предадоха световните агенции в неделя.

Наблюдателите на ОССЕ следят как се прилага многократно нарушаваното споразумение за спиране на огъня в зоната на конфликта. През последните няколко седмици отношението към ОССЕ в сепаратистките райони е все по-враждебно, отбелязва Ройтерс.

"Изглежда целта на този вид сплашване е ОССЕ да престане да съобщава какво става в Донецк", каза заместник-ръководителят на екипа от наблюдатели Александър Хуг и добави, че ОССЕ многократно е искала от фактическата власт на града да вземат мерки за повишаване на сигурност на мисията.

По думите му след инцидента мисията ще преразгледа мерките си за сигурност така, че организацията да може да изпълнява дейността си в Донецк и околнит ерайони.

Лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин осъди нападението срещу колите на ОССЕ и обеща, че ще бъдат положени всички усилия да се намерят виновниците и да се осигури безопасността на наблюдателите. В писмено изявление той отбеляза, че е възможно представителите на ОССЕ не винаги да са били обективни по различни причини - "от технически до съображенията на висшата политика", но властите в Донецк нямам никакъв интерес мисията да спре работа.

Палежът бе предшестван от протест на около 300 души, събрали се в четвъртък пред хотела в Донецк, където са настанени наблюдателите и пред който са били паркирани заналените автомобили. Демонстрантите недоволстваха, че мисията "мълчи и е сляпа за случващото се".

ОССЕ неведнъж е обвинявала и сепаратистите, и украинските войници, че нарушават договореното примирие и не са изтеглили тежките си оръжия от разделителната линия. В събота двете страни си размениха обвинения в обстрел на градчето Горловка, което се намира североизточно от Донецк и е под контрола на сепаратистите. Те заявиха, че при стрелба на украинската артилерия е бил убит един цивилен, а украинските военни казаха, че отцепниците са обстрелвали разположени недалеч позиции на правителствените сили.

За последните 24 часа е загинал един украински войник. Ранени са били десет войници, една цивилна жена и две деца, съобщи украински военен говорител.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?