Бронираните машините може да се "върнат" в парламента за още средства

Бронирана машина "Пираня" на "Дженерал Дайнамикс"

Председателят на парламентарната военна комисия Константин Попов (ГЕРБ) смята, че може да се стигне до актуализация на проекта за закупуването на бронирани машини. 

"Решението е в Министерството на отбраната, което трябва много правилно, точно и ясно да прецени рисковете от това дали модернизацията трябва да бъде спряна, отложена, или да дойде отново в Народното събрание и да поиска промяна на параметрите в проекта за инвестиционни разходи", коментира Попов. 

"Това е едно тежко решение и аз разчитам, че, лягайки сериозно на военната експертиза, политическото ръководство ще вземе правилното решение и се надявам, че модернизацията ще продължи така, както сме я планирали", добави той. 

Източници на Меdiapool потвърдиха, че и двете оферти – на мултинационалната  "Дженеръл Дайнамикс" (General Dynamics) и финландската "Патриа" (Patria), надвишават значително тавана на проекта от 1.46 млрд. лева с ДДС, както и се очакваше. Въпреки това военното министерство засега продължава процедурата. 

Предстои да бъдат направени полеви тестове на предложените машини, за да се провери дали отговарят на българските изисквания. След това ще започнат и преговори за евентуално подобряване на офертите. 

Провеждането на полевите тестове е от изключителна важност, тъй като България заложи високи технически изисквания за търсените машини, на които не е лесно да се отговори.

В рамките на преговорите офертите могат да бъдат намалени, но това няма как да стане без отказ от някои способности и качества, смятат източници на Меdiapool.

От месеци източници от МО и бранша допускат, че проектът може да се провали и да бъде рестартиран. Засега обаче политическото ръководство на министерството твърди, че е възможно да се стигне до сделка през пролетта на следващата година. 

Ако проектът се провали, той ще се забави значително, а и няма гаранция дали следващото правителство ще има политическа воля да реализира подобна сделка в условията на криза. 

МО иска да закупи 150 машини – 90 бойни и 60 спомагателни, за 1.46 млрд. лева с ДДС, като проектът закъсня сериозно заради дългите разправии около техническите изисквания.

В крайна сметка до последния му етап достигнаха само две фирми, въпреки че България поиска четири оферти. Другите две - на ARTEC GmbH (Германия) и NEXTER Group (Франция), се оказа, че не отговарят на условията. Според информация от МО Франция е предлагала преговори правителство – правителство и затова френската фирма е отпаднала.

Ако проектът се рестартира, може да се премине към варианта на преговори "правителство-правителство", както бе решена сделката за изтребителите F-16 със САЩ. Тогава проектът ще е отворен и за нови фирми. 

МО се опитва да подпише и сделката за два нови патрулни кораба на стойност около 1 млрд. лева, като твърди че това ще стане през ноември.

Поръчката ще бъде изпълнена от германската компания "Люрсен" (LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG), а подизпълнител се очаква да бъде варненската корабостроителница "МТГ Делфин".

По-рано този месец военният министър Красимир Каракачанов се оплака, че "има опити на определени среди в България да попречат" на проекта за купуване на два нови патрулни кораби за около 1 млрд. лева. 

Споделяне

Още по темата

Още от България