Броят на белгийските джихадисти, които се прибират от фронта, расте

Броят на белгийските джихадисти, които се прибират от фронта, расте

В Белгия през април са се завърнали 121 джихадисти, участвали в сражения на "Ислямска държава" (ИД) в Сирия и Ирак, съобщиха местни медии, като се позоваха на данни от министъра на вътрешните работи Ян Ямбон.

Близо половината (49) от завърналите се са в затвора, а 67 се намират в района на Брюксел.

Завръщащите се джихадисти произхождат от 13 населени места в Белгия. Властите твърдят, че т. нар. чуждестранни бойци са поставени под наблюдение в различна степен, според равнището на заплахата, която представляват.

Медиите цитират оценка на европейските сили за сигурност, според които натискът срещу ИД води до нарастване на броя на терористите, пътуващи обратно към Европа. На този фон министър Ямбон отбелязва, че докато преди ИД е издавала заповеди за извършването на атентати, сега намира за достатъчно само да насърчава терористите. По неговите думи ИД вече не се стреми да обучи терористите, а ги призовава с подръчни средства да се опитат да направят нещо, което да доведе до възможно най-голям брой жертви.

Белгийските служби съобщиха, че следят 622 джихадисти, 80 проповедници и 20 "вълци единаци". Службите уточняват, че т. нар. саморадикализирали се белгийски граждани са най-трудни за проследяване, затова властите въвеждат квартални звена по сигурността.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?