Броят на бежанците от Сирия е надхвърлил 4 милиона

Броят на бежанците от Сирия е надхвърлил 4 милиона

Броят на бежанците от Сирия е надхвърлил 4 милиона, обяви Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в публикуван в четвъртък доклад, цитиран от осведомителните агенции.

Той се е увеличил с 1 милион души само през последните 10 месеца в резултат на ожесточаването на сирийския конфликт.

Над 4 013 000 човека са избягали от Сирия от началото на конфликта преди около 4 години и 4 месеца. Други 7,6 милиона сирийци са били принудени да напуснат домовете си, но са останали в страната.

По данни от юли миналата година населението на Сирия е било близо 18 милиона души.

От съседните държави, най-много сирийски бежанци е приела Турция - 1,8 милиона, или 45 процента от общия брой. 1,2 милиона души са избягали от конфликта в Сирия в Ливан, 630 000 - в Йордания, 250 000 - в Ирак, 130 000 - в Египет, и 24 000 - в други северноафрикански страни.

В статистиката на ВКБООН не влизат 270 000 сирийци, които са подали молба за убежище в европейски държави.

Войната в Сирия е превърнала най-много хора в бежанци в резултат на един-единствен конфликт през последния четвърт век, подчерта върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш.

Той изрази съжаление, че "(избягалите от родината си сирийци) се нуждаят от подкрепата на света, но вместо това живеят в ужасни условия и затъват във все по-голяма бедност".

"Влошаващите се условия отвеждат все повече (сирийски бежанци) в Европа и по-далеч, но огромното мнозинство си остава в региона", посочи Гутериш.

Все повече хора, избягали от Сирия в съседни държави, са принудени да просят, да пращат децата си на работа или да ги принуждават да сключат брак, за да оцелеят. Бежанците освен това изпитват недостиг на храна и други необходими неща поради недостиг на средства, докладва ВКБООН.

Така например, 86 процента от сирийците в бежански лагери в Йордания живеят под прага на бедността. 55 на стоот техните сънародници в Ливан са настанени в жилища, които не отговарят на местните стандарти.

Агенцията на ООН критикува страните донори, че не осигуряват достатъчно средства на приемните държави, чийто бюджет, трудов пазар и обществени услуги са подложени на огромен натиск от бежанския приток.

Началото на конфликта в Сирия бе поставено през март 2011 г. със започването на протести срещу режима на президента Башар ал Асад. Оттогава обаче той еволюира в кръвопролитна и сложна война с участието на армията, проправителствени милиции, кюрдски сили, бунтовници и джихадисти.

Над 230 000 души са били убити в Сирия от началото на конфликта според данни на ООН.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?