Броят на бежанците в Германия се е увеличил четири пъти спрямо миналата година

Броят на бежанците в Германия се е увеличил четири пъти спрямо миналата година

Броят на бежанците в Германия се е увеличил четири пъти спрямо предишната година, а само през изминалата седмица в страната са влезли над 25 хиляди души, заяви германският вътрешен министър Томас де Мезиер в интервю за телевизия Евронюз.

"Това е безпрецедентен брой, четири пъти повече от миналата година. 43 процента от регистрираните кандидати за убежище са пристигнали тази година. Това е голям проблем дори за такава добре организирана и богата страна като Германия", посочи министърът.

"Необходимо е да се предприемат мерки както на национално ниво, така и на нивото на Европейския съюз (. . .) Само през юли в страната са дошли 83 хиляди бежанци. За целия август броят им се доближава до 90-100 хиляди. Само през последната седмица са пристигнали около 25 хиляди души. Това е наистина много", к Де Мезиер.

Той добави, че гражданите на страните - кандидатки за членство в ЕС, и партньорки от НАТО нямат основания за искане на убежище в ЕС. "Ако страната има статут на кандидатка за членство в ЕС или партньорка от НАТО, ако там действат демократични правила, гражданите ѝ нямат основания да искат убежище (. . .) Това се отнася за Косово и Албания. Техните правителства ни молят да не позволяваме на младежите им да напускат страните си като бежанци", посочи министърът.

Той добави, че вижда решение на проблема във възможността младежи от Косово и Албания да идват в Германия в качеството на трудови имигранти.

Министърът заяви също, че в Германия са се увеличили престъпленията, мотивирани от "дясната идеология". 

"Значително се увеличиха престъпленията, мотивирани от "дясната идеология", оскърбленията, ненавистта, насилието срещу търсещите убежище, срещу организациите, занимаващи се с бежанците. За първите шест месеца на тази година бяха извършени повече такива правонарушения отколкото през цялата минала година. В последните дни имаше нов скок", отбеляза той.

Де Мезиер каза също, че над 700 граждани на Германия са станали екстремисти и са заминали за Близкия изток, като около 100 от тях са загинали, а една трета са се върнали. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа