Броят на безработните през 2012 г. ще стигне 202 млн. души

Броят на безработните през 2012 г. ще стигне 202 млн. души

Ситуацията на световния пазар на труда значително се е влошила във всички области. Дефицитът на работните места превишава с 50 млн. докризисните нива.Това се казва в доклад, разпространен от Международната организация на труда.

Организацията очаква през 2012 година броят на безработните да се увеличи с 6 милиона души спрямо предходната година, като достигне 202 милиона души.

В документа международната организация изразява съмнение, че икономическият ръст ще е достатъчен, за да компенсира настоящия трудов дефицит и да осигури работа на 80-те милиона души, които ще излязат на пазара на труда през този период.

Особено обезпокоителни са тенденциите в Европа, където от 2010 г. нивото на безработицата се е увеличило в близо 2/3 от страните. В САЩ и Япония възстановяването на трудовия пазар е в “мъртвата си точка”, а в Китай предлагането на работа не покрива търсенето.

Нивото на безработицата сред младежите е скочило с 80% в развитите страни и около 70% от развиващите се страни.

И в България безработицата се очаква да расте още до края на годината, стана ясно преди дни от доклад на Института за пазарна икономика. Според анализа незаетите хора у нас към момента са около 12 на сто.

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?