Броят на безработните с годишен ръст от 6.8% през второто тримесечие

Броят на безработните с годишен ръст от 6.8% през второто тримесечие

С 6.8% се е увеличил броят на безработните в България през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, съобщи Националният статистически институт (НСИ). Така коефициентът на безработица за посочените три месеца е 12.9%, като за предните три месеца е била 13.8%, а година по-рано през второто тримесечие - 12.3%.

През второто тримесечие на 2013 г. регистрираните безработни са 437.3 хил. души при 409.5 хиляди година по-рано.

НСИ изчислява движението на безработицата както чрез данните на бюрата по труда, така и чрез наблюдения на домакинствата.

Спрямо първото тримесечие на 2013 г. през второто има по-малко безработица, което може да се обясни и със сезонната заетост, която се засилва през летните месеци. За първите три месеца без работа са били 452.6 хил. души.

Над половината - 55.8% от безработните, са трайно безработни - повече от една година. Най-многобройната група сред безработните са хората със средно образование - 242.6 хил. души, а коефициентът на безработица сред тях е 12.2%. Въпреки че хората без препитание с основно и по-ниско образование са най-малко като брой - 34.4 хил., коефициентът на безработица сред тях е най-висок - над 50%.

Безработицата сред завършилите основно образование е 26.1%, а сред висшистите - 6.6%

Най-висока е безработицата в Североизточна България - 17.1%, следвана от Северен централен район - 15.6%. В Югоизточен район коефициентът е 13.9%, а с 0.1 пункта по-нисък в Северозападен. В Южен централен район коефициентът съвпада със средния за страната, а най-нисък е в Югозападен, където е и София - 9.7%.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?