Броят на джихадистите от "ИД" в Либия се е удвоил, но съпротивата срещу тях нараства

Броят на джихадистите от "ИД" в Либия се е удвоил, но съпротивата срещу тях нараства

"Ислямска държава" е удвоила числеността на бойците си в Либия за изминалите 12-18 месеца и те вече са между 4000 и 6000, но местните милиции са ограничили нарастването на силите ѝ. Това заяви началникът на Африканското командване на САЩ, генерал Дейвид М. Родригес, цитиран от Ройтерс.

Бастионът в Либия на "Ислямска държава" е град Сирт, но тя има присъствие и в Дерна и Бенгази на изток, както и в Сабрата на запад, каза Родригес на пресконференция във Вашингтон.

"В Бенгази и Дерна (либийските въоръжени групи) оказват съпротива на "Ислямска държава" и затрудняват значително операциите ѝ, същото се отнася и за Сабрата", заяви той.

"Те противодействат на разрастването силите на ИДИЛ в няколко либийски района", каза още Родригес, като се позова на американски разузнавателни анализи за разрастването на "Ислямска държава".

Засилването на ИД в Либия предизвика безпокойството на западните правителства, които се опасяват, че тя ще се възползва от продължаващия политически хаос, за да повтори успеха си от превземането на територии в Ирак и Сирия.

След 2014 г. неустойчивите коалиции на различните въоръжени бригади в Либия оказваха подкрепа на двете съперничещи си за властта в Либия правителства, това в Триполи и това на изток в Тобрук. Западните правителства подкрепят сключеното споразумение за правителство на националното единство донякъде като най-добрата възможност за обединяване на различните въоръжени фракции срещу "Ислямска държава", отбелязва Ройтерс.

"Предизвикателството пред споразумението за правителството е да ги обедини, веднъж в името на бъдещето на Либия, и втори път за да се отърват от ИДИЛ", каза Родригес.

Той омаловажи възможността "Ислямска държава" да нанесе удари от базата си в Либия, както и да завземе обширни територии, като в случая с Ирак и Сирия.

"Те не разполагат с онези хора, които да са израснали в Либия и които да знаят толкова много за нея, както бе в Ирак и Сирия", каза Родригес.

САЩ нанасят удари по ИД в Либия, но те са насочени към цели, представляващи пряка заплаха за американските интереси и военнослужещи, допълни генералът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят