Броят на екзекуциите по света през 2015 г. нараства с над 50 на сто

Същевременно броят на страните без смъртно наказание нараства

Броят на екзекуциите по света през 2015 г. нараства с над 50 на сто

Международната правозащитна организация Амнести Интернешънъл заяви, че има драматично увеличение от 54 процена на екзекуциите по света през 2015 г. в сравнение с 2014 г., предаде Асошиейтед прес.

Миналата година са били екзекутирани най-малко 1634 души, а през 2014 г. екзекутираните са били 1061. В това число не са включени екзекуциите в Китай, където информацията за смъртното наказание е държавна тайна.

Генералният секретар на Амнести Салил Шети каза пред журналисти в Ню Йорк, че по оценки на организацията "в Китай екзекутират толкова хора, колкото в останалата част от света". Той добави, че сега в Китай се преразглеждат престъпленията, които се наказват със смърт и това дава "слаб лъч на надежда", че броят на екзекуциите там може да намалее.

Рязко се е увеличил броят на екзекуциите в Иран, Пакистсан и Саудитска Арабия. "Тези три страни прилагат смъртно наказание на небивали равнища, често след грубо несправедливи процеси", каза Салил, цитиран от ДПА. Данните на Амнести са за екзекуции в общо 25 страни.

В Иран са екзекутирани най-малко 977 души през 2015 г., голяма част от тях осъдени за престъпления, свързани с наркотици. В Пакистан през декември 2014 г. бе отменен мораториумът над екзекуциите от 2008 г. и през 2015 бяха екзекутирани 326 души. В Саудитска Арабия екзекутираните са 158, а в САЩ - 28 души, което е най-малкият брой за 25 години.

В света над 20 000 души очакват сега изпълнение на смъртните си присъди.

Миналата година смъртното наказание бе премахнато в Република Конго, на островите Фиджи, в Мадагаскар и Суринам. Сега в света има мнозинство от държави - 102, в които няма смъртно наказание, а през последните десет години не са извършвани екзекуции в 140 страни, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от Свят