Броят на екзекуциите в света през миналата година се е увеличил

Рязкото увеличение на броя на екзекуциите в Иран, Ирак, Саудитска Арабия и Йемен доведе до общо увеличение на броя на изпълнените смъртни присъди в света през миналата година в сравнение с предходната, показват данни на "Амнести интернешънъл", цитирани от Асошиейтед прес във вторник.

САЩ е единствената западна демокрация, в която през миналата година са били изпълнени смъртни присъди. Едновременно с това САЩ, с 43 изпълнени смъртни присъди през 2011 г., се нареждат на пето място в списъка на страните по брой екзекуции. САЩ е и единствената страна от Г-8, в която се изпълняват смъртни присъди. В Япония, където смъртното наказание не е отменено, смъртни присъди не са били изпълнявани от 19 години.

Миналата година е било документирано изпълнението на общо 676 смъртни присъди, което е с около една трета по-малко в сравнение с 2002 г., но със 149 повече в сравнени с 2010 г. В момента в затворите на 20 страни по света има общо 18 750 души, които са осъдени на смърт, посочва "Амнести интернешънъл".

"Според нас държавите не трябва да се занимават с екзекутирането на граждани. Това е неподходяща роля за правителствата, независимо от обстоятелствата", заявява Сюзън
Носъл, изпълнителен директор на "Амнести интернешънъл" в САЩ.

В редица страни смъртна присъда се издава за широка гама от престъпления, в това число прелюбодейство, содомия, престъпления, свързани с религията - например вероотстъпничеството в Иран, богохулството в Пакистан, вещерството в Саудитска Арабия, търговията с човешки кости в Република Конго, и икономически престъпления в Китай, включително продажбата на фалшиви лекарства или на храни, съдържащи вредни вещества или уреждането на нелегална трансплантация на органи.

В Китай годишно се изпълняват хиляди смъртни присъди, което е много повече от всички останали страни по света, взети заедно. Но данните за смъртните присъди са държавна тайна, затова "Амнести интернешънъл" е прекратила практиката си да прави оценки въз основа на открити източници, тъй като се стига до данни, които са много по-ниски от действителния брой.

В района на Близкия Изток е било регистрирано 50.процентно увеличение на смъртните присъди миналата година. В Иран са били екзекутирани най-малко 360 души, много от тях осъдени по силата на влязлото в сила миналата година ново законодателство за борба с трафика на наркотици.

В Ирак са били екзекутирани 68 души, повечето от тях сунити и заподозрени членове на въоръжени групировки, посочи Носъл на пресконференция в Ню Йорк. В Саудитска Арабия са били екзекутирани 82 души, а в Йемен - най-малко 41. В Иран, Ирак, Саудитска Арабия и Йемен са били извършени 99  на сто от екзекуциите в Близкия изток миналата година - въпреки че годината бе белязана от революциите на "Арабската пролет", посочва АП.

Хаосът в Либия не позволил на "Амнести интернешънъл" да получи информация за изпълнени формално произнесени смъртни присъди.

Международната организация за защита на човешките права остро осъди Иран, Северна Корея, Саудитска Арабия и Сомалия за организирането на публични екзекуции.

Единствената европейска страна, в която миналата година са били изпълнени смъртни присъди, е Беларус.

Споделяне

Още от Свят