Броят на хоспитализираните с Covid-19 приближи пика от Коледа

Близо 20% положителни проби и над 2000 нови случаи на зараза

Броят на хоспитализираните с Covid-19 приближи пика от Коледа

На болнично лечение са вече 6 948 души заразени с коронавирус, от които 522-ма в интензивни отделения. Това показват в неделя най-новите данни в Единния информационен портал.

Така страната ни се приближи плътно до досегашната връхна стойност на този показател от началото на епидемията, постигната преди Коледа миналата година. Тогава броят на настанените в болница с коронавирус бе 7224. Сега хоспитализираните са само с 300 по-малко.

Интересен е фактът, че пред декември регистрираните активни случаи на болестта са два пъти повече от случаите сега.

Към настоящия момент няма притеснения за недостиг на легла, а там, където има повишен натиск, COVID леглата се увеличават. Това заяви през журналисти в Смолян в неделя здравният министър Костадин Ангелов.

В събота вечер лечебните заведения в София получиха срок, в който да се преструктурират, като да увеличат с 20% леглата за пациенти с коронавирус. Заповедта на директора на столичната РЗИ Данчо Пенчев влиза в сила от 16 март. Болниците в София имат 72 ч. да преструктурират отделения и клиники, и съответно да изпишат или преместят болните от тях, съобщава в неделя бТВ.

От заповедта се разбира, че увеличени ще бъдат както леглата за интензивно лечение на пациенти, така и местата за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 в неусложнено състояние.

Новозаразените през последното денонощие

2019 са установените в страната нови случаи на коронавирус при направени 10 614 теста за последното денонощие. За пореден ден положителните резултати са малко над 19 на сто. Това показват данните в Единния информационен портал.

От регистрирането на първия случай у нас преди малко повече от година са установени общо 277 878 инфекции. От тях 42 046 са активните случаи в момента.

За изминалите 24 часа са починали 38 души и така броят на жертвите на вируса от началото на епидемията е 11 234.

За последното денонощие са излекувани 1118 души.

Ваксинираните за 24-часов период са 1 244, а общо поставените дози от началото на имунизационната кампания са 337 904.

Бременна жена почина от Covid-19 в Благоевград

Бременната жена с COVID-19 почина в болницата в Благоевград, съобщи бТВ. Тя се е лекувала сама няколко дни вкъщи, каза пред телевизията директорът на болницата д-р Огнян Митев.

42-годишната жена била приета преди 3 дни в тежко състояние и е настанена директно в реанимацията. Това е втора бременност за нея. Няма данни за съпътстващи заболявания.

Имало е опит тя да бъде прехвърлена за лечение в София, но безуспешен.

В лечебното заведение има и още една жена с COVID-19, която е в добро състояние и скоро ще бъде изписана.

В болницата в Благоевград досега е имало около 8 случаи на бременни жени, заразени с коронавирус. Това е вторият завършил трагично.

Съветът на д-р Митев към бременните е да се пазят много от заразяване, защото за тях ваксинация не се препоръчва.

По нареждане на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов Изпълнителна агенция "Медицински надзор" започва проверка по случая с починалата бременна жена.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус