Броят на имигрантите, които искат да влязат в Унгария, Австрия и Хърватия расте

Напрежение в центрове за задържане на чужденци в Белгия

Броят на имигрантите, които искат да влязат в Унгария, Австрия и Хърватия расте

Увеличава се броят на имигрантите и бежанците, които искат да влязат в Унгария и Австрия.

Трети ден в ничията земя между Хърватия и Словения стотици хора чакат, за да продължат пътя си към сърцето на Европа. Стотици бежанци и десетки доброволци заедно се грижат за организацията в импровизирания лагер.

Представители на словенския Червен кръст споделиха, че имунната система на много от мигрантите е отслабена. Това води до честото им хоспитализиране в местната болница.

В момента властите в Хърватия пропускат през определено време групи от по 50 човека, предимно сирийски семейства с деца. Това предизвиква напрежение сред останалите, особено сред афганистанците и пакистанците.

Междувременно, позовавайки се на РИА „Новоси“ БГНЕС съобщава, че Унгария издига втора редица от ограда с бодлива тел по границата си. До граничното селище Беребен са вкопани стълбове, по които се опъва бодлива тел.

Същото се прави и покрай селищата Олд и Илочка – именно покрай тези три селища преминава нелегалния бежански поток. Там също бяха вкопани стълбове с 4-метрова височина, след като започна опъването на втора редица ограда от бодлива тел. Това се извършва от военни части. В края на миналата седмица Будапеща обяви, че и издигнала първата редица от бодлива тел до границата с Хърватия.

В същото време властите в Одрин поставиха ултиматум към бежанците, намиращи се на територията на турския град.

Най-късно утре Одрин трябва да бъде изпразнен от бежанците, които седмица чакат разрешение да преминат в Гърция, но стотици от Истанбул потеглиха в поход към граничния град.

Този ултиматум постави валията на Одрин Дурсун Али Шахин по време на обедното си посещение в комплекса за пехливанските борби, който в нощта срещу събота се превърна в бежански лагер, съобщават турските медии. С намесата на полицията и жандармерията, както и на местните власти, там бяха преместени стотици сирийци със семействата им, лагерували 5 дни в нивите край магистралата за Истанбул.

Друга голяма група блокира главния път и 30 часа той бе затворен за движение. Шахин припомни, че преди седмица около 3 000 сирийски и иракски мигранти пристигнаха пеша от Истанбул и други краища на Турция, струпаха се край магистралата, на автогарата и в центъра, голяма част от тях бяха върнати обратно, но напрежението остава.

В понеделник започнаха вълнения в два центъра за задържане на чужденци без статут за пребиваване в Брюксел, съобщи БТА.

От денонощие на покрива на единия център се е качил тунизиец, който заплашва да скочи. Той настоява да даде интервю.

Преговорите с него продължават, като се отбелязва, че в последните часове мъжът се е успокоил, след като е разговарял с някого по телефона. На мястото са пристигнали десетки негови поддръжници, за да протестират пред оградата. Във вътрешността на центъра задържаните са отказали да се приберат в сградата след обичайната разходка на двора.

Междувременно в съседен център 29 иракчани обявиха гладна стачка, а още двайсетина задържани започнаха протест в тяхна подкрепа. Иракчаните недоволстват, че са в центъра повече от две седмици.

Посъветвани от неправителствени организации, те настояват молбите им за убежище да бъдат разгледани в друга държава, а не в Белгия. Отбелязва се, че това е възможно за двама от тях, тъй като имат визи за Франция.

Белгия започва от тази седмица специализирани акции срещу каналджиите, както и за проверка на документите на всички бежанци в страната, съобщи министърът на вътрешните работи Ян Ямбон. Целите са да бъде пресечен трафикът на хора, както и да се установи статутът на временно или незаконно пребиваващите.

Ямбон отчита, че тези акции ще отслабят възможностите на полицията за справянето с всекидневните задачи. Министърът отбелязва, че засега Белгия не предвижда постоянни проверки по границите, за да се съобрази с правилата на Шенген.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?