Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция, е намалял рязко през ноември

Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция, е намалял рязко през ноември

Европейската агенция за управление на външните граници (Фронтекс) съобщи, че броят на мигрантите, пристигнали в Гърция, е намалял рязко през ноември, предаде агенция Асошиейтед прес.

Сто и осем хиляди са пристигналите през ноември хора в Гърция, спрямо 150 000 през октомври.

Фронтекс отбеляза влошаването на времето и по-рестриктивните политики относно граничния контрол по маршрута през Западните Балкани като вероятни причини за спада на мигрантите.

Фронтекс съобщава, че 715 000 мигранти са пристигнали на гръцките острови към края на ноември, 16 пъти повече, отколкото през същия период на миналата година. Повечето от мигрантите са сирийци, следвани от афганистанци и иракчани.

На унгарската и на хърватската граница също се забелязва намаляване на броя на нелегалните мигранти - до 164 хиляди души, съобщава Фронтекс.

Мигрантите, открити по маршрута между Либия и Италия, също са намалели. В този район през ноември границата са пресекли нелегално 3200 души. За 11-те месеца на годината в този район са регистрирани 144 000 нелегални мигранти.

За 11-те месеца на тази година външните граници на ЕС нелегално са прекосили около 1,55 милиона души, съобщи Фронтекс. Общият брой незаконни прекосявания на външните граници на ЕС през ноември е бил 269 000, докато за цялата 2014 г. е бил 283 000 прекосявания.

Пресслужбата на Фронтекс отбеляза обаче, че един и същи човек може да бъде отчетен на границата с Гърция, а после отново да бъде включен в бройката, когато попадне на територията на Хърватия или Унгария.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?