Броят на работещите деца по света намалява

Броят на работещите деца в света е намалял с една трета от 2000 година насам. Тогава е бил 246 милиона, а сега е 168 милиона, показва доклад на Международната организация на труда (МОТ), публикуван в понеделник. Същинският напредък е постигнат между 2008 и 2012 г., когато броят на тези деца е намалял от 215 на 168 милиона.

 

"Движим се в правилната посока, но напредъкът все още е твърде бавен", коментира генералният директор на организацията Гай Райдър. "Ако наистина искаме да прекратим бедствието с работещите деца в близко бъдеще, трябва да удвоим усилията си на всички нива. Съществуват 168 милиона добри причини за това", смята той.

 

Близо половината от работещите деца извършват опасна дейност, която застрашава здравето, сигурността и моралното им развитие, гласи докладът. В тази рискова група спадат 85 милиона деца спрямо 171 милиона през 2000 година.

 

Най-много деца работят в Азиатско-Тихоокеанския регион - 78 милиона. В Субсахарска Африка техният брой е по-малък - около 59 милиона, но това е регионът, където процентът на работещите деца спрямо цялото население е най-висок, над 21%. 9.2 милиона деца работят в Близкия Изток и Северна Африка. В Латинска Америка и на Карибите те са 12 милиона.

 

Данните на МОТ показват още, че работещите деца са намалели с 40% при момичетата и с 25% при момчетата. Земеделието използва най-много деца - 98 милиона или 59 процента. Следва секторът на услугите с 54 милиона и промишлеността с 12 милиона.

 

Световна конференция по темата за работещите деца ще се проведе в Бразилия през идния месец.

Споделяне

Още от Свят