Броят на работещите във Великобритания българи и румънци с нов рекорд

Броят на румънците и българите, работещи във Великобритания, е достигнал нов рекорд, след като имигрантитe от двете източноевропейски страни получиха пълен достъп до британския пазар на труда в началото на годината, пише британският в. "Телеграф", цитиран от БТА в сряда.

Според данните на британската статистическа служба през второто тримесечие във Великобритания са работели 153 000 българи и румънци, което е с 13 000 повече или с 9 процента спрямо същия период миналата година.

Спрямо същия период 2012 година броят на работещите в страната българи и румънци е нараснал с 47 на сто, а спрямо април- юни 2011 година, когато в страната са работили 96 000 българи и румънци, увеличението е 59 процента.

Равнището на безработица във Великобритания е продължило да се понижава през юни, достигайки най-ниската си стойност от края на 2008 година, но реалните заплати на британците са намалели, съобщи Франс прес. Равнището на безработица се е понижило до 6,4 процента в тримесечния период до края на юни спрямо 6,5 процента до края на май, обяви британската статистическа служба. Спадът отговаря на очакванията на икономистите.

Броят на хората, които са търсели работа, се е свил до 2,08 милиона или с 132 000 по-малко спрямо края на март и с 437 000 по-малко спрямо година по-рано.

Заплатите без бонусите са се повишили с 0,6 на сто на годишна основа, но този растеж е по-малък от растежа на инфлацията, която достигна 1,9 процента през юни на годишна основа. Като се включат бонусите, заплащането също се е понижило - с 0,2 процента на годишна основа.

Споделяне

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?