Броят на сирийските бежанци може да стигне 700 000 до края на годината

Броят на сирийските бежанци може да достигне 700 000 до края на годината, съобщи Ройтерс.

Това е почти четири пъти повече в сравнение с досегашните прогнози.

Според Върховния комисариат за бежанците на ООН около 294 000 бежанци, бягащи от продължаващия вече 18 месеца конфликт в Сирия, са отишли в четири съседни страни - Йордания, Ирак, Ливан и Турция - или чакат да се регистрират там.

"Това е голяма вълна, 100 000 през август, 60 000 през септември и в момента - по 2 000 или 3 000 на денонощие", заяви на пресконференция регионалният координатор за Сирия на комисариата Панос Мумцис.

Около 5000-6000 сирийци са достигнали райони в Северна Африка, основно Египет, докато други бежанци пристигат в Южна Европа, включително в Кипър и Гърция, каза той. Предишната прогноза за 185 000 бежанци беше надмината през август.

Служби на ООН за хуманитарна помощ и други хуманитарни организации отправиха призив за предоставянето на 487.9 милиона долара, за да се посрещнат нуждите на бързо увеличаващата се бежанска вълна от Сирия.

Насилието в Сирия продължава, като жертвите от началото на конфликта според различни оценки вече са над 30 000.

Най-малко 305 души, главно цивилни, са загинали тази сряда в насилието, като това е най-кръвопролитният ден от началото на 18-месечния конфликт.

"Това е най-големият брой жертви за един ден от март 2011 г. насам. И то ако броим само вече разпознатите лица. Ако сложим в сметката откритите и неидентифицирани тела, тя доста ще нарасне", заяви за Франс прес ръководителят на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман.

"Какво повече трябва да стане, за да подпомогне светът сирийския народ? Стотици загиват всеки ден", добави той.

Сред 305-те жертви има 199 цивилни, сочат данни на правозащитниците, базирани в Лондон, които черпят сведения от широка мрежа активисти и лекари в Сирия.

До момента най-кървавият ден в историята на конфликта бе 19 юли т. г., когато бяха убити 302-ма души.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?