Броят на сирийските бежанци в Турция надвишава 600 хиляди

Броят на сирийските бежанци в Турция надвишава 600 000 души, от които 400 000 живеят извън лагерите, които са главно в турските гранични градове, обяви турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации към правителството, цитирана от Ройтерс.

Извършихме проучване преди празника Курбан байрам (Айд ал Адха) и установихме, че броят на бежанците е надхвърлил 600 хиляди, каза Мустафа Айдогду, говорител на Дирекцията. В лагери за бежанци от тази бройка живеят само 201 хиляди души, каза Айдогду.

Ние предлагаме на всеки гражданин на Сирия, който пребивава в Турция, да се засели в лагер. Според нашата статистика обаче извън тези лагери има около 400 хиляди сирийци. Айдогду каза, че сирийските граждани живеят в различни градове на Турция, като числото им е различно. Според местните медии най-голям брой сирийци живеят в Истанбул - около сто хиляди. По пътищата на този мегаполис все по-често могат да се видят коли със сирийски номера.

По-голямата част от бежанците живеят в палатки в различни паркове и зелени зони на Истанбул, което с идването на зимата може да създаде проблеми. Айдогду каза, че държавата в случай на необходимост оказва медицинска помощ на всеки бежанец.

В Турция за сирийските бежанци са открити 20 палаткови лагери и контейнерни градчета, в които властите могат да настанят максимално 300 хиляди души.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?