Броят на терористичните актове по света се е увеличил значително през 2016 г.

Броят на терористичните актове по света се е увеличил значително през 2016 г.

Броят на терористичните нападения по света през 2016 г. се е увеличил с 14 процента в сравнение с предходната година, а в западните страни - със 174 процента, показва публикувано днес проучване на базираната във Великобритания международна застрахователна компания "Аон" (Aon), цитирано от Франс прес.

Миналата година са били извършени общо 4151 терористични акта в различни точки на света при 3633 през 2015 г.

В западните страни броят на атаките е нараснал от 35 на 96. Въпреки същественото увеличаване на терористичните актове на Запад, те представляват едва 3 процента от терористичното насилие в световен мащаб, отбелязват експертите на компанията, която публикува в интернет карта на политическите рискове, рисковете от тероризъм и политическо насилие за 2017 г.

Картата очаквано прогнозира увеличение на рисковете, като най-високо равнище на опасност има в 17 страни. За втора поредна година е регистриран по-голям брой страни, изкачили се в стълбицата на рисковете (19), от този на понижилите равнището си в нея (11).

"Сценарият за 2017 г. не е розов", каза за АФП Луи Болаер, директор на отдела за политически рискове в "Аон - Франция". "Не виждаме реални причини положението да се подобри. Кумулативният ефект на политическите, икономическите и терористичните рискове създава изключително нестабилен климат", допълни той.

В комюникето, придружаващо картата за 2017 г., "Аон" отбелязва, че е "малко вероятно рисковете от политическо насилие тази година да намалеят. Загубата на територия на групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия вероятно ще накара джихадистите да се разпръснат, създавайки сериозна опасност за десетки страни в района и отвъд него, по-специално в Европа и Азия".

Споделяне

Още от Свят