Броят на туристите в Турция рязко е намалял

Броят на туристите в Турция рязко е намалял

Броят на туристите в Турция е намалял с 10 процента през февруари спрямо същия месец миналата година, предаде Асошиейтед прес.

Според данни на турското министерство на туризма, оповестени във вторник, 1,24 милиона чужденци са посетили Турция миналия месец.

Това е най-големият спад за такъв период в последните десет години, уточнява Ройтерс и добавя, че руските туристи са намалели с повече от 50% този месец.

След като през ноември турската армия свали руски самолет, Москва ограничи сътрудничеството си с Анкара и въведе безсрочни санкции. Забранени бяха чартърните полети между двете държави, което на практика спря потока от руски туристи към Турция. Те бяха най-голямата група чуждестранни посетители на страната, следвани от германците, пише Ройтерс.

Секторът е изправен пред най-голямата криза за последните 30 години, каза наскоро председателят на Дружеството на управителите на хотели в Бодрум Сердар Карджълъоглу. За първи път от 30 години насам САЩ, както и голяма част от страните от Европа са отправили предупреждение към гражданите си да не посещават Турция, посочи той.

Освен това Турция стана прицел на шест терористични атаки за последната половин година.

Споделяне

Още от Свят